Hollande si Monti vor de urgenta uniunea bancara

Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 17:25
1363 citiri
Hollande si Monti vor de urgenta uniunea bancara

Presedintele Frantei, Francois Hollande, si premierul Italiei, Mario Monti, fac presiuni asupra Germaniei si Finlandei, precum si asupra altor tari UE, sa sprijine planul de realizare al unui mecanism comun de supraveghere, incepand cu 1 ianuarie 2013.

Cei doi lideri au fost sustinuti in aceasta privinta de vocile prim-ministrilor Spaniei, Portugaliei si Maltei.

"Urmatorul Consiliu European trebuie sa paveze drumul catre stabilirea unui sistem unic de supraveghere bancara, care sa fie decis pana la sfarsitul anului si operational din ianuarie 2013", s-a transmis printr-un comunicat comun al celor cinci lideri, redat de Bloomberg.

Intalnirea demnitarilor a avut loc la Summitul Mediteranean al Tarilor din Sudul Europei si Nordul Africii, la care a participat si Presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.

Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, sustinut de Olanda si Finlanda, doreste sa incetineasca acest proces si a declarat ca intai bancile ar trebui supuse unor teste de stress, inainte de a trece sub supravegherea BCE.

Suedia, Polonia si Ungaria se opun si ele aderarii la noua Uniune Bancara, considerand ca ar renunta astfel la puterea de decizie, fara sa fie apoi reprezentate in procesul decizional.

Tarile din afara zonei euro pot sa acceada voluntar la uniunea bancara, urmand sa respecte regulile BCE, fara a primi insa drept de vot in comisiile de supervizare.

Supravegherea centralizata a bancilor din Europa reprezinta conditia liderilor europeni pentru a acorda acestora dreptul de a accesa direct fondul de salvare permanenta in valoare de 500 miliarde de euro.

#summit euro mediteranean, #declaratie Hollande Monti, #uniune bancara Europa, #supraveghere banci Europa , #UE