Iesirea din criza: BCE poate rupe cercul vicios al datoriilor

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 13:14
1937 citiri
Iesirea din criza: BCE poate rupe cercul vicios al datoriilor

Doar BCE are puterea suficient de mare pentru a face fata acestei crize din Europa, a declarat seful Pimco, Neel Kashkari.

"Daca nu BCE, atunci cine altcineva? Banca Centrala pierde din vedere faptul ca au loc pagube reale pentru economia europeana si pentru cea globala si cu cat asteapta mai mult, cu atat mai daunatoare va deveni aceasta criza", a declarat acesta intr-un interviu CNBC.

Kashkari se teme ca actuala criza a datoriilor europene s-ar putea raspandi in SUA.

"Sper ca ceea ce se intampla in Europa sa nu anuleze toate alegerile dureroase pe care America a trebuit sa le faca pentru a-si slava sistemul financiar si pentru a stabiliza economia", a mai spus acesta. Seful Pimco spune ca a fost extrem de dezamagit de intalnirea liderilor europeni care au venit doar cu o jumatate de masura.

"Asteptam cu nerabdare o solutie indrazneata care sa rupa acest cerc vicios in care pietele isi pierd increderea, costurile imprumuturilor sunt in crestere, iar datoria devine greu de suportat, fapt ce diminueaza increderea", mai spune Kashkari.

Potrivit acestuia, Europa are nevoie de economii care sa creasca astfel incat sa sprijine efectiv datoria pe care au acumulat-o. Seful Pimco a rememorat faptul ca BCE a dorit sa cumpere obligatiuni din partea tarilor cu probleme cu un an in urma, pentru ca contagiunea sa nu se raspandeasca de la Grecia la Italia si Spania si direct in marile puteri ale Europei.

Acesta a mai precizat ca BCE trebuie sa creeze un scut anti-glot pentru a proteja Italia si Spania, iar natiunile slabe ca Grecia sa fie lasate sa intre treptat in default pentru ca mai apoi sa paraseasca zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salvare europa bce, #rol bce criza europa, #criza datorii suverane europa, #bce obligatiuni italia , #UE