Ilie Serbanescu: Colonialismul bine temperat

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 12:30
1437 citiri
Ilie Serbanescu: Colonialismul bine temperat

Judecate in cheia impactului in timp, hotararile din decembrie ale liderilor europeni in legatura cu criza euro si a datoriilor suverane au efecte care se concentreaza aproape exclusiv pe termen mediu.

Nu sunt masurile asteptate pentru maine si poimaine de asa-zisele "piete financiare", adica de detinatorii privati de bani in cautare de fructificari cat mai ridicate, indiferent pe care din piete.

Acestia ar fi preferat probabil noi inoculari de bani pe piata, indiferentbdaca din emisiuni monetare fara acoperire, in genul celor cerute si practicate de Statele Unite si Marea Britanie, ca sa stie ei ca-si incaseaza castigurile imediate prevazute la plasamentele facute in titluri guvernamentale! De aceea, un cine stie ce impact asupra redobandirii "increderii pietelor" pe termen scurt masurile stabilite la Bruxelles nu vor avea.

Pe termen mediu, prin hotararile luate, se cauta cucerirea acestei increderi fara a se schimba cumva vreuna din regulile actuale, in care guverneaza dictatul pietelor financiare private. Potrivit respectivelor reguli, investitorii de pe aceste piete, spre deosebire de investitorii in afacerivindustriale sau comerciale, nu dau faliment: ceea ce nu le compenseaza plasamentul le acopera statele!

Pentru a le da asigurari ca-si vor primi castigurile vizate, statele, potrivit noilor hotarari, se vor restrange pe seama austeritatii populatiilor lor.

Se introduce disciplina de tip german in administrarea bugetelor. Deficitul bugetar, adica depasirea veniturilor de catre cheltuieli prin imprumuturi, se reduce la maximum si proiectele de buget vor fi avizate in avans la Bruxelles.

Constrangerile bugetare se vor inscrie ca prevederi constitutionale si aceste inscrieri vor fi controlate de Curtea Europeana de Justitie.

Se declanseaza un proces de intarire a uniunii fiscale intre tarile participante la acordul stabilit (respectiv tarile din zona euro plus doritori noneuro), in incercarea disperata de a constitui din mers un fel de trezorerie in spatele euro, caci, din pacate, acesta a plecat la drum cu banca centrala emitenta, dar fara trezorerie care sa dirijeze transferurile de resurse in functie de necesitati.

In ce masura pietele vor fi "multumite" urmeaza sa vedem, caci, una peste alta, nota de plata o vor achita nu acestea, ci populatia prin programe de austeritate, dar investitorii financiari vor avea mai putini bani de tocat de la state.

Pe termen lung, impactul este, fara exagerare, unul blocant pentru cresterea economica pe ansamblul Uniunii Europene si unul absolut dezastruos pentru participantii slabi la acord (membri si nemembri ai zonei euro), deci oricum pentru toti esticii.

Exista explicatii precise. Disciplina financiara este una (si nu este rau venita), dar restrangerea pana la disparitie a deficitului bugetar este altceva! In cazul unei tari dezvoltate, precum Germania de pilda, restrangerea pana la disparitie a deficitului bugetar o poate afecta doar derizoriu, dar in cazul unei tari subdezvoltate, precum Romania de pilda, o poate bloca definitiv.

Investitiile din deficit bugetar erau o sursa de dezvoltare, de crestere economica mai rapida si de recuperare a decalajelor. Cel putin in principiu! Dar principiul ramane valabil chiar daca exista tari subdezvoltate care, cheltuind ineficient, isi bat joc de bani si nu valorifica virtutile principiului!

In orice caz, prin generalizarea unor asemenera prevederi, Uniunea Europeana obtine o retrograda incremenire in structura actuala, decalajele Est-Vest si Nord-Sud urmand sa se perpetueze in mod legal, chiar constitutional! Ceea ce este condamnabil in sine! Este colonialism prin decret! Aproape mai rau decat colonialismul impus de multinationale, care o fac prin "fortele pietei"!

Nu mai vorbim de proiectele de consolidare a uniunii fiscale. Ce poate insemna asa ceva, pana la urma, decat o aliniere a fiscalitatilor?! Crede oare cineva ca, in numele alinierii, va cobori Germania fiscalitatea catre nivelul celei din Romania?

Nu, se va petrece exact invers! Si, ca urmare, va fi eliminata si bruma de investitori seriosi din Romania, dar, mai rau, va fi trimisa in faliment si puzderia de IMM-uri romanesti care, bune sau rele cum sunt, asigura totusi peste 50% din ocuparea fortei de munca din aceasta tara a napastuirii!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Hotarari Bruxelles, #deficit bugetari, #cheltuieli imprumut, #Uniunea Europeana capitalism , #UE