Impactul crizei zonei euro asupra Europei Emergente, pe agenda BERD

Joi, 17 Mai 2012, ora 21:10
1516 citiri
Impactul crizei zonei euro asupra Europei Emergente, pe agenda BERD

Reuniunea BERD care va incepe vineri la Londra, la care urmeaza sa fie ales un nou presedinte al institutiei, va fi dominata de impactul crizei din zona euro asupra Europei Emergente si de problemele politice din nordul Africii.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost infiintata in 1991 pentru sustinerea tranzitiei la economia de piata a fostelor state comuniste din Uniunea Sovietica, unde a investit in total 71 de miliarde de euro.

Reuniunea va marca incheierea mandatului de patru ani al lui Thomas Mirow la presedintia BERD.

Mirow candideaza pentru un al doilea mandat, cu sprijinul Rusiei si Bulgariei, si este concurat de alti patru candidati, din Marea Britanie, Franta, Polonia si Serbia, dupa ce ministrii de Finante din UE nu au reusit sa ajunga la o propunere comuna.

Ceilalti candidati sunt Suma Chakrabarti, secretar permanent in Ministerul britanic de Justitie, francezul Philippe de Fontaine Vive Curtaz, vicepresedinte la Banca Europeana pentru Investitii, fostul premier polonez Jan-Krzysztof Bielecki si Bozidar Djelic, fost vicepremier al Serbiei.

In afara de alegerea unui nou presedinte, actionarii trebuie sa aprobe un fond de 1 miliard de euro pentru tarile din nordul Africii, unul dintre primele proiecte ale institutiei in aceasta regiune marcata de tulburari politice.

Actionarii vor discuta totodata extinderea problemelor bancare si de crestere economica din zona euro si alte regiuni in Europa Centrala si de Est.

"In centrul discutiilor se va afla intrebarea ce se poate face pentru a atenua riscurile extinderii in continuare a crizei din zona euro in regiune", a declarat in aceasta saptamana presedintele BERD, Thomas Mirow.

Seful BERD si alti oficiali ai bancii sunt ingrijorati de pericolul reducerii expunerii bancilor occidentale in Europa Emergenta si s-au implicat intr-o a doua Initiativa Viena, pentru a ajuta la stabilitatea sistemelor bancare.

Europa Emergenta, aflata in imediata apropiere a zonei euro, inca incearca sa se refaca dupa criza din 2008/2009.

Banca a anticipat pentru acest an o cresterea economica de peste 3% in Europa Emergenta, dar va emite la reuniune previziuni revizuite.

Tarile din Europa Centrala ar fi urmat treptat sa nu mai fie beneficiare de fonduri BERD, iar unele dintre ele sa intre in zona euro, dar criza datoriilor a schimbat situatia.

Unii analisti considera ca banca ar putea fi in pericol sa se extinda prea mult.

"Cand te gandesti la mandatul original al BERD, era vorba despre o regiune si un set de probleme destul de diferite fata de problemele din nordul Africii", a declarat Vanessa Rossi, consultant economic la Oxford Analytica.

BERD si-a extins anul trecut mandatul in nordul Africii, in urma solicitarilor actionarilor si comunitatii internationale, si are experienta sa sa implice, a spus un purtator de cuvant al institutiei.

Institutia va publica pentru prima oara estimari economice pentru tarile din nordul Africii unde incepe sa investeasca, respectiv Egipt, Iordania, Maroc si Tunisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reuniune BERD iesirea Greciei, #BERD Europa Emergenta , #UE