Inca o intalnire Merkel-Sarkozy pentru salvarea euro. Rezultatul: nimic nou sub soare

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 16:10
1285 citiri
Inca o intalnire Merkel-Sarkozy pentru salvarea euro. Rezultatul: nimic nou sub soare

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a intalnit luni la Berlin cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, pentru a discuta un plan de salvare a monedei euro, pentru a identifica masuri de reducere a somajului, dar si pentru o dezbatere privind introducerea suprataxarii in sistemul bancar.

Concluzia in privinta salvarii euro, insa, a fost ca nu exista solutii concrete si niciun "summit salvator" pentru euro. Singura sansa este unitatea, potrivit liderilor europeni.

Am gasit toate solutiile? Nu e chiar asa. Suntem siguri ca nu exista alternativa pentru contintentul nostru decat unitatea, toata lumea trebuie sa isi respecte obicectivele. Trebuie facute edorturi de durata si am incercat sa corectam toate erorile", a declarat Sarkozy.

Angela Merkel a subliniat inca de la inceputul discursului ca stimularea cresterii este o parte din planul Germaniei si Frantei pentru Europa. In acest sens "trebuie facut ceea ce trebuie in plan national", subliniaza cancelarul german.

Sarkozy: vrem sa sustinem moneda euro

"Stiti cat de mult pretuiesc alianta. Aceasta este chiar legatura intre prima si a doua economie a Europei. Discutam despre toate subiectele si in acest timp, in 2012 ne-am impus sa ne intalnim si sa discutam mentinerea angajamentelor pentru reducerea deficitelor. Franta va avea un deficit mai mic cu 4 miliarde fata de previziuni", a declarat Sarkozi.

In plus, el a explicat ca Franta isi respecta angajamente si chiar le depaseste. "Suntem constienti ca importante sunt crearea de locuri de munca si cresterea economica, dar si a competivitatii fiscale", a adaugat acesta.

Sarkozy a declarat ca tratatul trebuie sa fie semnat la 1 martie. "Dorinta noastra este ca Europa sa invete sa ia decizii mai rapide si sa le puna in practica. Suntem pregatiti sa acceleram capitalizarea planului. Vrem sa sutinem moneda euro, vrem sa cerem BCE sa faca tot ce se poate pentru ca fondul de sust sa fie eficient".

"Impreuna cu FMI vom aplica masurile prevazute prin acordul de la Bruxelles. Ii multumesc lui Merkel pentru colaborarea dintre Franta si Germania. Cele doua tari trebuie sa se ajute pentru a scoate Europa din criza in care se gaseste acum", a mai spus presedintele Frantei.

Efectele taxei pe sistemul bancar

Intrebat de ce se grabeste cu introducerea suprataxarii sistemului bancar, Sarkozy a raspuns: "In 2011 ne-ati intrebat de ce mergem atat de incet. In 2012 ne intrebati de ce ne grabim. Noi credem in principiul acestei taxe si am dus o lupta la masa discutiilor G20, si G8. Am adus o propunere de directiva pentru aceasta taxa. Nu se poate vorbi despre o precipitare a lucrurilor din partea mea. Este normal ca cei care au contribuit la crearea situatiei sa participe si la o rezolvare a situatiei. PE a discutat despre aplicarea taxei pe fiscalizare".

El considera ca daca Franta si Germania nu dau un exemplu, nimeni nu va invata nimic. Ideea Frantei este de a purica proiectul de obligatiuni, asa cum este prevazut de comisii, in asa fel incat sa se creeze o miscrea in zona euro, iar aceasta taxa sa devina oportuna.

Merkel este de parere ca o astfel de taxare trebuie sa fie creata. "Am vorbit in cadrul G20 si cred ca este o initiativa foarte eficienta. Trebuie sa punem punctul pe "i" si sa trecem la fapte. In martie, ministrul de finante ne poate spune despre cum se poate pune in practica o asemenea taxa. Personal, cred ca daca nu ajungem sa aplicam aceasta taxa, in toate cele 27 tari, noi, Franta si Germania, suntem de parere ca aceasta taxa raspunde corect in fata situatiei", a delcarat aceasta.

Intrebata daca exista vreo teama de retrogradare a ratingului Frantei sau Germaniei, Merkel a raspuns: "Trebuie sa ne concentram si sa fim responsabili din punct de vedere politic si trebuie sa facem ce este important si necesar pentru viitorul Europei. Trebuie sa reducem somajul, sa imbunatatim sistemul de invatamant si suntem convinsi ca trebuie sa adoptam masurile necesare. Din punct de vedere politic, trebuie sa facem ceea ce trebuie. Acesta este mesajul pe care il cautam in toata lumea. "

Sarkozy: Franta trebuie sa ramana o zona de productie

"Nicio decizie nu a fost luata si nu va fi luata, atata timp cat nu va exista o intalnire cu partenerii sociali. Prietenii nostri germani, au folosit aceasta arma pentru a reduce deficitul. Problema ridicata de Franta este una importanta: trebuie ca Franta sa opreasca din aceasta actiune de a se goli de sens. Din punct de vedere industrial trebuie sa reducem somajul si sa permitem Frantei sa ramana o zona de productie. Ceea ce fac prietenii nostri germani este un exemplu",a declarat Nicolas Sarkozy.

Merkel: Vrem sa dam Greciei o sansa

Angela Merkel considera ca ar putea fi nevoie "sa o luam de la zero pentru a putea pune lucrurile la punct".

"Este o provocare cu care ne confruntam cu totii. A relocarii, dar trebuie sa invatam ce lectii putem invata de aici, pentru ca Europa sa fie mai competitiva, iar somajul sa scada. Vrem sa gasit solutii pentru a evita aceasta problema a relocarii si a locurilor de munca", spune merkel.

"Vrem sa evitam ca orice tara as fie obligata sa paraseasca zona euro. Grecia este un caz special" a adaugat aceasta.

"Aceasra restructuare cred ca a fost bine pregaita, semnalul nostru trebuie sa fie foarte clar. Vrem sa dam Greciei o sansa", a subliniat Merkel.

Situatia este tensionata

Sarkozy a declarat ca a facut o cerere adresata BCE de a adopta masurile necesare pentru ca FESF sa functioneze eficient.

"Suntem constienti de tensiunea creata. Munca noastra cea mai importanta este de a restabili increderea ,in asa fel incat sa restabilim increderea in zona euro. Este pentru prima data cand ne confruntam cu o asemenea situatie", a declarat acesta.

"Rrebuie sa fim lucizi si sa nu dramatizam, nu trebuie sa semanam noi panica si angoasa. Suntem lucizi, credem in euro, stim care sunt responsabilitatile noaste si incercam sa adunam raspunsurile cele mai eficiente in cadrul tratatului", a adaugat Sarkozy, care recunoate ca trebuie inventat un nou concept, trebuie luate decizii si respectate credintele democratice.

Intrebandu-se singur daca a gasit toate solutiile, Sarkozy a raspuns: "Nu e chiar asa, suntem siguri ca nu ecista alta alternativa pentru contintentul nostru decat unitatea, toata lumea trebuie sa isi respecte obicectivele. Trebuie facute egorturi de durata si am incercat sa corectam toate erorile".

Discursul a fost incheiat de Merkel care a reamintit faptul ca obiectivul Europei este unul ambitios.

"Euro a fost alegerea buna in momentul globalizarii. Adesea lucrurile se fac progresiv. Consiliul, Summit-ul salvator unic nu exista. Trebuie facuta o consolidare bugetara, trebuie facuta inovarea, competitivitatea, sunt foarte multe locuri pe care trebuie sa avansam si vom face asta alaturi de Franta",a declarat cancelarul german.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit Sarkozy Merkel, #intalnire Berlin UE, #summit euro, #salvare europa bce , #UE