Increderea in economia romaneasca a crescut in aprilie mai lent decat media UE

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 17:19
1531 citiri
Increderea in economia romaneasca a crescut in aprilie mai lent decat media UE

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat in aprilie cu 1,2 puncte fata de luna precedenta, intr-un ritm mai lent decat media Uniunii Europene (UE), unde increderea in economie a crescut cu 3,5 puncte, potrivit raportului prezentat miercuri la Bruxelles.

Astfel, in aprilie, indicele a urcat in Romania pana la 65,5 puncte, fiind mai ridicat decat pe ansamblul UE, unde sentimentul increderii in economie a ajuns in martie la 63,9 puncte, fapt ce denota revenirea - pentru prima data din mai 2007 - a increderii in economie la nivel comunitar, conform Newsin.

Cu toate acestea, in Romania indicele increderii in comertul cu amanuntul s-a diminuat cu 10 puncte fata de luna anterioara, cel in constructii a pierdut 4 puncte, in consum s-a redus cu doua puncte. In schimb, romanii arata o usoara revenire a increderii in industrie si servicii, indicatorul urcand cu cate trei puncte.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in patru din cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul). In constructii, indicatorul a continuat sa scada usor fata de luna anterioara.

Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Polonia (78,2 puncte), Finlanda (77,8 puncte) si Suedia (77,7 puncte).

In zona euro, increderea a sporit intr-un ritm mai mic decat la nivelul intregii UE, de 2,5 puncte, pana la 67,2 puncte.

Dintre statele membre mari increderea in economia Italiei a sporit cu 6,4 puncte, in cea a Marii Britanii, cu 5,1 puncte, a Olandei cu 4,2 puncte si a Spaniei cu 4,1 puncte.

Gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Ungaria (34,5 puncte) si Slovenia (37,9 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

 

#incredere, # economie, # crestere, # industrie, # servicii , #UE