Increderea in economia zonei euro a crescut in ciuda somajului crescut

Vineri, 30 August 2013, ora 13:13
1184 citiri
Increderea in economia zonei euro a crescut in ciuda somajului crescut

Optimismul in economia zonei euro s-a imbunatatit semnificativ in luna august, insa rata ridicata a somajului scoate in evidenta fisura dintre tarile din nord, unde economia incepe sa-si revina, si cele din sud, care se confrunta cu o rata record a somajului, transmite Reuters.

Increderea sefilor de companii din zona euro a crescut pentru a patra luna consecutiv. Trendul pozitiv a fost unul deosebit de puternic in Germania si Olanda. Indicele sentimentului economic a crescut cu 2,7 puncte in luna august, pana la 95,2 puncte, cea mai ridicata valoare din ultimii doi ani.

"Cea mai grava faza a crizei si cea mai dura perioada de austeritate a trecut", a declarat Dirk Schumacher, economist la Goldman Sachs.

Separat insa, Oficiul european de statistica (Eurostat) a anuntat ca rata somajului in zona euro a ramas stabila, la valoarea record de 12,1% din populatia activa, in luna iulie 2013 comparativ cu luna iunie 2013, in timp ce in Uniunea Europeana indicatorul a ramas nemodificat la 11%. Cu toate acestea, numarul somerilor s-a redus usor in luna iulie comparativ cu luna iunie. Aproximativ 26,654 milioane de persoane erau in somaj in UE in luna iulie, cu 33.000 de persoane mai putin decat in luna iunie.

Situatia somajului este una deosebit de grava in Grecia si Spania, doua tari lovite de criza, unde rata somajului a ajuns la 27,6% (in luna mai), respectiv 26,3%. La polul opus se situeaza Austria si Germania, cu o rata a somajului de 4,8%, respectiv 5,3%. Romania se situeaza sub media in UE cu o rata a somajului stabila de 7,5%.

"Nu am depasit inca dinamica negativa din sudul Europei", a declarat Guntram Wolff de la centrul de reflexie Bruegel. "Fragilitatea bancara, cresterea economica slaba si somajul ridicat reprezinta in continuare o amenintare", adauga Wolff.

In al doilea trimestru al acestui an zona euro a iesit din recesiune, gratie unei cresteri economice de 0,3%, dupa sase trimestre de contractie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incredere economie zona euro, #somaj zona euro, #criza economica zona euro, #crestere economica zona euro , #UE