Institutiile UE au ajuns la un acord cu privire la bugetul perioadei 2014 - 2020

Joi, 27 Iunie 2013, ora 13:45
1354 citiri
Institutiile UE au ajuns la un acord cu privire la bugetul perioadei 2014 - 2020

Presedintii principalelor trei institutii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul si Parlamentul) au anuntat joi ca au ajuns la un acord politic cu privire la bugetul de 960 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

"Sunt incantat sa anunt ca astazi avem un acord politic cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, potrivit AFP.

Acest acord convenit cu cateva ore inaintea debutului summitului european va trebui aprobat cu o majoritate calificata de catre cei 754 de deputati din Parlamentul European, a avertizat presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

"Nu este un compromis usor de acceptat. Pot sa traiesc cu acest acord si pot sa-l sustin insa va trebui sa ne batem pentru a obtine sprijinul majoritatii deputatilor", a declarat Martin Schulz intr-o conferinta de presa comuna cu premierul irlandez Enda Kenny si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

O reuniune a presedintilor grupurilor politice din Parlamentul European a fost convocata joi pentru studierea acordului politic. Parlamentul European se va reuni luni in sesiune plenara.

Acordul de compromis trebuie ratificat de toate statele Uniunii

Acordul politic gasit de presedintii celor trei institutii este un "compromis", a subliniat Barroso. Potrivit acestuia, acordul prevede o mare flexibilitate in

utilizarea creditelor care vor putea fi mobilizate in perioada 2014-2020. In prezent, fondurile care nu au fost utilizate in decursul unui exercitiu bugetar nu pot fi reportate in anii urmatori si nici transferate de la un capital la altul ci sunt restituite statelor membre.

Insa pentru adoptarea acestui compromis va fi nevoie de unanimitatea statelor membre. Premierul irlandez Enda Kenny s-a declarat increzator ca se bucura de sprijinul tuturor celor 27 de state membre si urmeaza sa se consulte cu omologii sai in cursul acestui summit.

In luna martie a acestui an sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii European au ajuns la un acord asupra bugetului multianual pentru perioada 2014-2020. Suma prevazuta pentru creditele de angajament, care corespunde plafonului autorizat, este de 960 miliarde de euro iar cea pentru creditele de plata, respectiv cheltuielile efective, a fost stabilita la 913 miliarde de euro. Pentru prima data in istoria UE, bugetul multianual va fi mai mic decat cel din perioada bugetara precedenta.

Parlamentul European va dezbate bugetul pentru perioada 2014-2020 la sesiunea sa plenara din luna iulie. Fara acordul Parlamentului, bugetul nu va putea intra in vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget UE 2014 2020, #acord buget Uniunea Europeana, #Cadru Financiar Multianual UE , #UE