Intalnire la nivel inalt la Bucuresti. Care este miza conferintei "Prietenii Coeziunii"

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 15:41
1596 citiri
Intalnire la nivel inalt la Bucuresti. Care este miza conferintei "Prietenii Coeziunii"
Premierul Victor Ponta alaturi de prim-ministrul Republicii Estonia, Andrus Ansip/ Sursa: gov.ro

Conferinta "Prietenii Coeziunii" reuneste vineri la Bucuresti inalti oficiali de la Comisia Europeana si reprezentanti din 15 state intre care se numara Spania, Bulgaria, Grecia sau Portugalia.

Miza conferintei este stabilirea unui mesaj comun privind Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene 2014-2020.

Prim-ministrii statelor UE prezenti la Bucuresti pentru discutii privind alocarile europene pentru 2014-2020 vor semna la finalul dezbaterii o Declaratie comuna in care vor insista pentru mentinerea unui "nivel corespunzator" al finantarii, in scopul cresterii economice si crearii locurilor de munca, potrivit Mediafax.

Statele membre ale grupului "Prietenii coeziunii" urmaresc, prin mesajul comun care se preconizeaza sa fie agreat sustinerea unui nivel corepunzator de finantare a politicii alocarilor, pentru garantarea raspunsului adecvat la nevoile specifice ale tarilor membre si regiunilor UE, se arata intr-un document oficial al reuniunii.

Aceasta reuniune va insemna si o pregatire pentru Consiliul European din iunie, la care se va discuta si despre viitorul cadru financiar european.

La reuniunea de la Bucuresti sunt asteptati reprezentanti din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Romania este una dintre sustinatoarele politicii de coeziune, care vizeaza mentinerea politicilor prin care se aloca fonduri statelor mai putin dezvoltate pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al mediei UE.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, are programate intalniri cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta si va participa la randul sau la conferinta "Provocari si oportunitati ale viitorului buget al Uniunii Europene", de la Bucuresti.

Vikton Orban: Am vorbit de buget si de cum ar trebui sa fie cheltuiti banii UE

Premierul ungar, Viktor Orban, a fost primit vineri, la Cotroceni, de presedintele Traian Basescu, dupa ce a participat la Conferinta "Prietenii Coeziunii", organizata la Palatul Parlamentului.

"Viktor, ma bucur sa te vad la Bucuresti", l-a intampinat presedintele pe premierul de la Budapesta, exprimandu-si speranta ca reuniunea de la Palatul Parlamentului a fost "o intalnire buna" in pregatirea Consiliului si a bugetului.

"Chiar mai mult de atat. O intalnire foarte buna, organizata bine, la fel si coordonarea, iar chestiunea este extraordinar de importanta. Bineinteles ca este vorba de buget, pentru ca am discutat cum ar trebui sa fie cheltuiti banii in UE in urmatorii ani. Dar este vorba si de viitorul Uniunii Europene. Pentru ca daca nu este coeziune, Europa nu mai are inima, intrucat coeziunea este intruchiparea solidaritatii", a raspuns Orban, citata de Newsin.

Premierul ungar a mai declarat ca "intreaga arhitectura ar putea avea probleme fara politica de coeziune" si a felicitat Romania pentru organizarea acestei conferinte. Presedintele si-a exprimat speranta ca aceasta intalnire "va genera o pozitie unica privind Consiliul, pentru ca fiecare guvern are propria opinie".

Premierul Victor Ponta nu a avut programata vineri o intalnire bilaterala cu prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, surse oficiale precizand ca o astfel de intrevedere nu a fost solicitata de nici una dintre parti, desi saptamana trecuta Ponta anunta ca vor discuta la aceasta reuniune.

Premierul Romaniei a avut vineri intalniri bilaterale cu omologii sai din Bulgaria, Slovacia si Lituania, insa nu si cu prim-ministrul Ungariei.

Guvernul finanteaza cu 293.000 de lei organizarea si desfasurarea Conferintei prim-ministrilor statelor membre ale grupului "Prietenii coeziunii", potrivit unei hotarari adoptate miercurea trecuta. Banii provin din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2012. Conform hotararii, organizarea evenimentului va fi asigurata de SGG si Ministerul Afacerilor Externe, informeaza Agerpres.

Victor Ponta: Reuniunea de la Bucuresti - un succes

Reuniunea "Prietenii Coeziunii" a fost un succes, cele 15 tari participante adoptand declaratia comuna privind mecanismul financiar multianual 2014-2020, a precizat vineri la finalul intalnirii premierul Romaniei, Victor Ponta.

"La Bucuresti in prezenta Presedintelui Comisiei Europene, domnul Barroso si a reprezentantilor la nivel de prim ministru sau ministru din 15 tari membre ale UE, aici incluzand si Croatia care va deveni de anul viitor membru cu drepturi depline, a avut loc o intalnire extrem de importanta avand ca tema mecanismul financiar multianual 2014-2020 cu privire in special la fondurile strucuturale si de coeziune", a spus premierul, citat de Newsin.

"As vrea sa afirm ca aceasta intalnire s-a incheiat cu succes avand in vedere adoptarea unei declaratii comune a celor 15 tari privind mecanismul financiar multianual 2014-2020.

Practic o declaratie care pregateste discutiile care vor avea loc in cadrul Consiliului European de la sfarsitul acestei luni si dezbaterile produse de catre UE in cadrul Presedintiei semestriale a ciclului", a completat Victor Ponta.

Solutia de relansare economica ar putea fi reprezentata de acesti bani.

"Toti participantii considera fondurile de coeziune esentiale pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor in cadrul UE. Acestia nu sunt bani pe care statele mai bogate ii dau catre statele mai sarace, ci reprezinta de fapt principalul element al politicii de dezvoltare, de creare de locuri de munca si de relansare economica pe care UE trebuie si o promoveaza in perioada imediat urmatoare" , a sustinut Ponta.

Primul ministru a mai spus ca "in egala masura s-a subliniat si sprijinit ideea unui mod mult mai pragmatic, mai eficient de folosire a acestor fonduri de coeziune si structurare si cresterea capacitatii tarilor membre privind absorbtia respectivelor fonduri" .

"Exista si tari cu o foarte buna performanta si care utilizeaza fondurile structurale si de coeziune a dus in mod clar la crestere economica si la cresterea produsului intern brut" , a conchis Victor Ponta.

#conferinta Prietenii Coeziunii, #Bucuresti conferinta UE, #Bucuresti Prietenii Coeziunii UE , #UE