INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE: Majoritatea statelor balcanice nu vor adera probabil la UE inainte de 2012

Miercuri, 07 Noiembrie 2007, ora 11:57
1192 citiri
INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE: Majoritatea statelor balcanice nu vor adera probabil la UE inainte de 2012

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE - Niciun stat din Balcanii de Vest nu va putea adera la Uniunea Europeana inainte de 2012, cu exceptia Croatiei, care ar putea fi pregatita cel mai devreme in 2010, a declarat marti comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.

Semnalizand optimismul Comisiei Europene cu privire la reformele din Serbia, Rehn a declarat ca va initia un acord de pre-aderare cu guvernul de la Belgrad. Decizia a fost luata dupa o evaluare pozitiva a cooperarii Serbiei cu tribunalul international pentru crime de razboi.

"Acesta este un moment cu adevarat crucial pentru Serbia," a afirmat Rehn, amintind ca toate celelalte state candidate au semnat deja astfel de acorduri. "Pe Serbia o asteapta un nou viitor european."

Comisia Europeana si-a lansat raportul anual de extindere, in care evalueaza progresul economic si alte reforme realizate de candidatele la UE Croatia si Macedonia si de alte patru natiuni vest-balcanice - Albania, Bosnia, Muntenegru si Serbia - care spera ca vor fi declarat oficial candidate in urmatorii ani.

Raportul a concluzionat ca a existat "un progres constant, desi neuniform (catre statutul de membru) in Balcanii de Vest si regiunea continua sa se confrunte cu provocari majore."

In 2004, cand a avut loc cea mai mare extindere de pana acum, UE a ajuns la 25 de membri prin aderarea Maltei, Ciprului si a altor opt state est-europene. Romania si Bulgaria au aderat anul acesta. UE este hotarata sa atraga si Balcanii de Vest, despre care sustine ca vor servi intereselor strategice ale Europei de mentinere a pacii, de siguranta, libertate, democratie si prevenire a conflictelor.

Cu exceptia Albaniei si Macedoniei, toate celelalte natiuni din vestul Balcanilor au fost implicate intr-o serie de razboaie cumplite care au urmat prabusirii federatiei iugoslave in 1991. Aproximativ 140 000 de persoane au pierit in aceste conflicte.

Slovenia a fost primul stat fost-iugoslav care a aderat la UE in 2004, iar Croatia va deveni membra in trei pana la cinci ani, s-a precizat in raport.

"Negocierile de aderare cu Croatia... intra intr-o faza decisiva," a precizat raportul. Dar a adaugat ca "tara trebuie sa mentina elanul necesar adoptarii reformelor," in special in privinta justitiei, a luptei anticoruptie si a permiterii refugiatilor sarbi care au fugit dupa razboiul civil din 1991-95 sa se intoarca acasa.

Niciun alt stat candidat din Balcani nu poate spera sa devina membru inainte de 2012, s-a precizat in raport.
- Albania a avut o performanta economica buna si joaca un rol pozitiv in mentinerea stabilitatii regionale, a mentionat raportul. Coruptia si crima organizata raman principalele probleme ale tarii.
- Tensiunile etnice din Bosnia continua sa afecteze munca institutiilor guvernamentale. Structura administrativa complicata si retorica nationalista a pus in pericol agenda de reformare a guvernului.
- Macedonia a facut progrese in crearea unei economii de piata, dar lipsa unui dialog intre partidele politice paralizeaza sistemul democratic, a sustinut UE.
- Muntenegrul a facut progrese de la castigarea independentei in 2006 prin adoptarea unei noi constitutii. Dar statul nu are "capacitati administrative" si a ramas in urma in lupta anticoruptie, a sustinut raportul.
- Economia Serbiei a crescut semnificativ in ultimul an iar reformele guvernamentale au contribuit la crearea unei economii de piata functionale, s-a precizat in raport. Dar raportul a criticat Belgradul pentru mentinerea unor bariere excesiv de birocratice in fata investitiilor straine.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.