Junker: Marea Britanie nu va primi acces pe piata unica daca va ingradi circulatia europenilor

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 16:20
8815 citiri
Junker: Marea Britanie nu va primi acces pe piata unica daca va ingradi circulatia europenilor
Foto: Facebook/Jean Claude Junker Politician

Presedintele Comisiei Europene da cartile pe fata in privinta negocierilor cu Marea Britanie. In vreme ce premierul Theresa May asigura ca va obtine "cea mai buna intelegere pentru Regatul Unit", Jean Claude Junker se arata ceva mai transant.

"Nu vor avea acces complet pe piata unica", a mentionat presedintele CE in discursul sau anual, referindu-se cu precadere la pretentia britanicilor de a beneficia de toate avantajele unui acord comercial cu UE, in vreme ce pregatesc un set de masuri restrictive pe piata muncii pentru europeni, relateaza CNN Money.

Junker a insistat si ca oficialii din Marea Britanie sa urgenteze procedura de iesire din UE pentru a putea negocia cat mai repede bazele pe care se va crea noua relatie dintre cele doua parti.

"Am fi foarte fericiti daca procedura de Brexit ar fi activata cat mai curand posibil, astfel incat sa parcurgem pasii necesari in acest sens si sa ajungem la o noua relatie in termeni amicali cu Marea Britanie", a mentionat presedintele executivului european.

In cazul in care pretentiile britanicilor de a impune restrictii la libera circulatie a persoanelor de pe continent si de a beneficia, in acelasi timp, de accesul neconditionat pe piata unica europeana ar fi incununate de succes, lucrul acesta ar reprezenta un eveniment unic in istoria UE.

Niciun alt stat extracomunitar nu a obtinut pana in prezent accesul pe cea mai mare piata financiara din lume fara a-si deschide mai intai portile in fata europenilor.

Cat despre pericolul ca si alte tari membre sa repete gestul facut de britanici in vara acestui an, Junker nu se arata deloc alarmat. "Respectam si regretam, in acelasi timp, decizia cetatenilor din Regatul Unit, dar Uniunea Europeana nu este in pericol", a subliniat presedintele CE.

In schimb, seful forului executiv al UE a tinut sa condamne recentele atacuri din Marea Britanie indreptate impotriva muncitorilor din tarile est-europene.

"Ca europeni nu putem accepta ca muncitorii polonezi sa fie hartuiti, batuti sau chiar ucisi pe strazile din Harlow. Libera circulatie a fortei de munca face parte din valorile comune europene, la fel ca si lupta impotriva discriminarii si rasismului", a mai spus acesta.

Oficiali din fortele de ordine din Regatul Unit au declarat ca numarul violentelor indreptate impotriva unor categorii de migranti din spatiul comunitar a crescut cu aproape 60% dupa votul dat pentru iesirea Marii Britanii din UE.

In vreme ce liderii europeni insista ca Londra sa declanseze mai repede procedura de iesire din spatiul comunitar, premierul britanic Theresa May a declarat ca nu are in plan sa faca acest lucru in cursul acestui an.

Unul din motive l-ar putea reprezenta subiectul fortei de munca din UE pe piata din Marea Britanie, in campania pro-Brexit imaginea muncitorilor europeni veniti in regat fiind pictata in culori sumbre pentru a atrage populatia nemultumita la vot.

In acelasi timp insa, marile companii prezente pe piata britanica sustin ca au nevoie de personalul recrutat din alte tari europene, iar temerile lor sunt amplificate si de o eventuala limitare a accesului pe piata financiara europeana in cazul impunerii de catre Londra a unor restrictii de libera circulatie pentru cetatenii UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brexit, #locuri munca marea britanie, #negocieri Marea Britanie UE, #acces piata UE, #restrictii circulatie Regatul Unit , #UE