Lagarde cere UE sa sprijine direct bancile cu probleme financiare

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 19:46
1230 citiri
Lagarde cere UE sa sprijine direct bancile cu probleme financiare

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut joi liderilor Uniunii Europene sa sustina direct bancile cu probleme financiare din cauza crizei datoriilor, prin intermediul fondurilor de stabilitate financiara.

Lagarde a afirmat ca zona euro este epicentrul unui potential risc pentru redresarea economiei mondiale, care este "timida si fragila", astfel incat este nevoie ca UE sa foloseasca o parte din fondurile de stabilitate pentru sustinerea directa a bancilor vulnerabile.

Lagarde se asteapta la o suplimentare semnificativa a resurselor institutiei financiare, pentru protejarea tarilor de criza datoriilor suverane din zona euro, dupa ce Europa a luat masuri hotarate pentru rezolvarea problemelor.

"Ne asteptam ca resursele FMI sa fie majorate considerabil", a declarat Lagarde intr-o conferinta de presa la Washington, inaintea reuniunilor G20, FMI si Bancii Mondiale, de la sfarsitul acestei saptamani.

FMI a obtinut deja angajamente de 320 de miliarde de dolari din Europa si Japonia, dar vrea sa atraga minim 400 de miliarde de dolari, inclusiv prin contributia unor state emergente mari, iar aceasta suma ar dubla capacitatea institutiei de a combate criza datoriilor din zona euro si orice posibila extindere in alte regiuni.

Resursele mai mari aflate la dispozitia FMI pentru protejarea statelor din afara Europei care ar putea avea probleme din cauza crizei din zona euro ar contribui la atenuarea temerilor de pe pietele financiare legate de riscul contagiunii.

Investitorii sunt ingrijorati ca criza ar putea lovi Italia si Spania, astfel incat acestea sa fie nevoite sa ceara ajutoare internationale asa cum au facut Grecia, Irlanda si Portugalia.

Pe piete exista temeri referitoare la capacitatea Spaniei de a reduce deficitul bugetar in conditii de contractie economica.

Bursele de valori au avut joi o evolutie negativa la nivel mondial, in pofida cererii mari pentru obligatiuni emise de Spania, investitorii fiind reticenti in privinta soliditatii fiscale a zonei euro.

Ministrii de Finante din tarile emergente mari, cunoscute sub denumirea BRICS, respectiv Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, urmeaza sa se intalneasca joi la Washington si vor discuta in mod sigur despre resursele FMI.

China, Brazilia si Rusia au anuntat deja ca sunt dispuse sa participe la suplimentarea resurselor FMI, dar vor in schimb drepturi de vot mai mari.

Statele Unite au refuzat sa ofere sprijin suplimentar FMI, dar miercuri si-au exprimat sprijinul pentru eforturile altor state in acest sens.

Pe langa cresterea capacitatii fondurilor europene de stabilitate financiara, zona euro s-a angajat sa ofere FMI aproximativ 200 de miliarde de dolari.

Intre tarile care au promis sa participe la suplimentarea resurselor FMI se numara Suedia, cu 10 miliarde de dolari, suma care va creste ulterior la 14,7 miliarde de dolari, Danemarca (7 miliarde de dolari) si Norvegia (9,3 miliarde de dolari). Polonia va contribui cu 8 miliarde de de dolari, iar Elvetia cu o suma semnificativa, potrivit lui Lagarde.

#banci europene probleme, #finantare banci europene, #Lagarde banci probleme , #UE