Letonia, in linie dreapta pentru introducerea euro

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 17:50
1403 citiri
Letonia, in linie dreapta pentru introducerea euro

Letonia va solicita in mod oficial Comisiei Europene in luna martie sa intocmeasca un raport care sa confirme ca mica tara baltica indeplineste conditiile de aderare la moneda unica si poate deveni a 18-a tara a zonei euro de la 1 ianuarie 2014.

"In luna martie Letonia va cere Comisiei Europene sa pregateasca un raport de convergenta in care sa constate ca respectam criteriile de la Maastricht", a declarat premierul Valdis Dombrovskis in fata parlamentului, conform Agerpres.

"Respectam in totalitate criteriile de la Maastricht, ceea ce ne permite sa facem aceasta cerere", a subliniat Dombrovskis, care se asteapta ca executivul comunitar sa supuna candidatura Letoniei la reuniunea ministrilor de Finante si la cea a sefilor de stat din UE in luna iunie, inainte de aprobarea finala a Bancii Centrale Europene in luna iulie.

Agentia de evaluare Fitch Ratings estimeaza ca Letonia va avea succes cu trecerea la euro in 2014 si este probabil ca Lituania sa faca trecerea la moneda unica in 2015.

Letonia este in prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana, revenindu-si dupa mai multi ani de austeritate in urma contractiei cu 20% a Produsului Intern Brut in 2009 din cauza crizei financiare globale.

Din cele 10 tari care au aderat la Uniunea Europeana dupa 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro in 2007, urmata de Cipru si Malta in 2008, Slovacia in 2009 si Estonia in 2011.

#aderare euro, #Letonia zona euro, #tari zona euro , #UE