Liber la creditele de consum in tarile UE, din 2010

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 09:04
2083 citiri
Liber la creditele de consum in tarile UE, din 2010

Romanii vor putea accesa credite de consum din orice tara membra a Uniunii Europene, dupa aplicarea Directivei Europene 2008/48/CE privind Creditul de Consum, ce va intra in vigoare, in Romania, pe data de 11 iunie 2010.

Unul din principalele avantaje ale directivei europene este standardizarea informatiilor oferite de institutiile de credit clientilor, astfel incat acestia sa aiba acces la toate detaliile necesare luarii unei decizii in privinta creditelor de consum.

"Avantajul imediat este ca, inaintea semnarii unui contract de credit, bancile vor fi obligate sa ofere informatii standardizate, care vor include caracteristicile creditului, dobanda lunara, dobanda efectiva anuala, durata creditului, valoarea sa, costurile aferente si informatii privind institutia de creditare", a declarat, pentru Ziare.com, Razvan Resmerita, director al Centrului European al Consumatorilor (ECC) din Romania.

Avand in vedere ca aceste informatii pre-contractuale sunt standardizate si obligatorii, nu ar trebui sa mai existe diferente intre aceste calcule si cele care sunt facute in momentul cand un client se duce sa semneze contractul.

De asemenea, datorita acestor informatii, ce vor oferi o idee foarte clara asupra costurilor unui credit de consum, clientii vor avea posibilitatea sa compare, mult mai usor, ofertele din partea mai multor banci.

Un aspect extrem de important al directivei europene este faptul ca se va liberaliza complet piata creditelor din Uniunea Europeana. Astfel, daca un roman, de exemplu, gaseste un credit mai convenabil in orice alt stat din UE, il va putea accesa, insa va exista un decalaj intre intrarea in vigoare a legii si aceasta facilitate.

"Va dura putin pana va exista o astfel de extindere. Problema, din punctul de vedere al industriei, este accesul la istoricul clientului, in tara sa de origine", a spus Resmerita.

Taxa pentru rambursare anticipata va fi mult scazuta

Potrivit directorului ECC Romania, costurile legate de rambursare anticipata nu vor mai depasi un anumit prag, de 0,5% sau 1%, in unele cazuri mai speciale. In acest moment, aceasta taxa este intre 4% - 7%, considerata mult prea mare.

"Taxa nu o sa fie eliminata total, pentru ca, in acest caz, creditorul ar inregistra pierderi, insa nu poate ramane la nivelul ridicat din prezent", a spus Resmerita.

In mod exceptional, furnizorul creditului are voie sa ceara dreptul de a percepe o compensatie mai mare pentru rambursarea anticipata. Astfel, daca institutia respectiva poate dovedi ca pierderea pe care a suferit-o este mai mare decat plafonul maxim de baza definita in directiva, poate cere dreptul sa aplice o taxa mai mare.

Nu in ultimul rand, clientul va avea dreptul sa renunte la contractul de credit, in termen de 14 zile, fara sa ofere un motiv. Clientul va avea doar obligatia de a inapoia banii imprumutati si dobanda aferenta celor 14 zile.

"Nu toata lumea citeste contractul in momentul semnarii lui sau poate persoana respectiva are o zi mai proasta sau poate afla de o oferta mai buna, la cateva zile dupa ce a semnat contractul. In cele 14 zile, clientul se poate razgandi", a explicat Resmerita.

Piata creditelor de consum se va majora

Potrivit directorului ECC Romania, in Marea Britanie, in urma aplicarii directivei, s-a estimat o crestere cuprinsa intre 350 si 500 de milioane de lire sterline a profiturilor institutiilor de credit, in perioada urmatoare.

Aceste profituri vor fi net mai mari decat costurile pe care bancile vor fi nevoite sa le suporte odata cu implementarea directivei, care, in Marea Britanie, se vor ridica la 34 - 120 de milioane de lire sterline. Insa, in Romania, aceste costuri vor fi mai reduse, avand in vedere ca piata britanica este mult mai complexa decat cea locala, deci necesita cheltuieli mai mari.

"Pentru institutiile de creditare, principalul avantaj va fi deschiderea pietei, accesul la alte piete decat cea locala. De asemenea, va creste concurenta, transparenta si se vor diminua practicile incorecte dintre jucatori", a spus Resemerita.

Datorita aplicarii Directivei Europene 2008/48/CE privind Creditul de Consum ar putea determina si o scadere a costurilor pentru clienti, datorita cresterii numarului de oferte. Astfel, concurenta acerba intre institutiile de creditare pentru atragerea cat mai multor clienti va duce la costuri mai mici pentru cei din urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#liber, #credite, #uniunea, #europeana , #UE