Liderii europeni au batut palma. Vezi cum va fi salvata Europa

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 08:00
2053 citiri
Liderii europeni au batut palma. Vezi cum va fi salvata Europa
Liderii europeni au ajuns la un acord dupa un summit ce a durat 11 ore/Sursa: pragueinsider.com

Liderii europeni au adoptat joi dimineata planul de rezolvare a crizei cu care se confrunta zona euro. Masurile prevad taierea datoriilor Greciei cu 50%, cresterea capitalului bancilor, si majorarea fondului de salvare pana la 1 trilion de euro.

Dupa un maraton de 11 ore de discutii la Bruxelles, conducatorii Europei au decis sa reduca datoria Greciei cu 50%. Analistii spun ca, prin aceasta masura, creditele Greciei vor fi reduse la 120% din PIB-ul tarii, in urmatorii zece ani. Planul include si un ajutor de 130 de milioane de euro, acordat de Uniunea Europeana si FMI, informeaza Financial Times.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este multumita de liniile trasate de liderii europeni.

"Datoriile Greciei pot fi platite doar cu participarea substantiala a sectorului privat. Toata lumea a fost astazi cu ochii pe noi", a spus Merkel, la ora 4 dimineata, dupa incheiera summit-ului.

Premierul grec, Giorgios Papandreou, este multumit de decizia liderilor europeni.

Conform declaratiilor acestiua, Grecia ar putea nationaliza cateva banci.

Fondul de salvare al Europei va creste

O alta masura discutata a fost majorarea fondului pentru salvarea Europei (EFSF). Atat Angela Merkel cat si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy au convenit ca vor mari de "patru sau cinci ori" EFSF, oferind asigurari de risc prin intermediul unor noi obligatiuni facute de tarile din zona euro. Nu au estimat insa valoarea sumei acoperite de asigurare.

Nu putem sti cat inseamna exact marirea de cinci ori a fondului, din cauza ca nimeni nu cunoaste cati bani au mai ramas dupa ajutorul acordat Greciei. Totusi, analistii estimeaza o suma de 1 trilion de euro.

Totodata, liderii europeni au ajuns si la un acord privind recapitalizarea bancilor, conform declaratiilor premierului Poloniei, Donald Tusk: "Am ajuns la un acord privind recapitalizarea bancilor, carte trebuie sa fie unul dintre principalele noastre obiective", a declarat oficialul polonez.

Recapitalizarea bancilor, aprobata la summitul european

Pe langa aceste masuri, conducatorii Europei au mai inclus marirea rolului FMI, o promisiune din partea Italiei ca isi va reduce datoriile si un semnal ca Banca Centrala Europeana va continua sa cumpere obligatiuni de pe piata secundara, potrivit Bloomberg.

Totodata, tarile din zona euro spun ca vor adopta reguli bugetare "de aur", prin care isi regaseasca echilibrul economic.

"Zona euro a gasit un raspuns credibil si ambitios la criza datoriilor", crede Nicolas Sarkozy.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet este multumit de masuri, spunand ca au fost luate "decizii extrem de importante".

FMI, multumit de discutii

Fondul Monetar International saluta solutiile gasite de liderii europeni. "De acum, intentionez sa recomand consiliului de administratie al FMI varsarea urmatoarei transe de imprumut pentru Grecia", a spus directorul FMI, Christine Lagarde. Sefa fondului a mai declarat ca aplicarea "reformelor economice acceptate" deja de autoritatile de la Atena ramane esentiala, informeaza Mediafax.

Pietele reactioneaza optimist la solutia gasita de Europa

Bursele din Europa eu deschis puternic ziua de joi, datorita planului de salvare a Europei.

Si Asia au deschis joi dimineata in crestere: Nikkei +1,5%, Hank Seng +1,74% si CSI 300 +0,26%. Si piata Americana a incheiat ziua intr-un mod optimist, indicii de referinta indicand cresteri: Dow Jones +1,39%, S&P 500 +1,05%, Nasdaq +0,46%.

Euro a crescut fata de dolar cu 0,60%, petrolul s-a majorat cu 1,95% iar aurul a scazut cu 0,03%.

#acord lideri europeni, #acord zona euro, #plan salvare Europa, #decizii Sarkozy Merkel, #solutii Sarkozy Merkel, #solutii UE FMI, #majorare EFSF , #UE