Liderii europeni, satisfacuti de bugetul UE pe 2014 - 2020

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 12:59
1560 citiri
Liderii europeni, satisfacuti de bugetul UE pe 2014 - 2020

Liderii europeni si-au exprimat satisfactia in legatura cu compromisul la care au ajuns privind bugetul UE pentru 2014 - 2020, indiferent daca pana acum au militat pentru alocari mai mari sau mai mici.

In timp ce Angela Merkel a calificat rezultatul drept "bun" si a apreciat ca este unul solidar si just, Francois Hollande considera acordul drept "un bun compromis", transmite Agerpres.

"Rezultatul este bun, pentru ca se concentreaza pe trei axe: mai multa crestere, competitivitate, creare de locuri de munca, adica investeste in viitor", a spus Angela Merkel la incheierea Consiliului European.

"Este un acord care a luat tot atat de mult timp ca de obicei pentru a se naste, insa a fost, cred, un bun compromis", a fost aprecierea lui Hollande, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

In plus, acesta crede ca suma finala la care s-a ajuns prin negocieri, de 960 de miliarde de euro, inseamna, "fara indoiala, cel mai inalt nivel care putea fi atins".

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, si-a exprimat si el satisfactia in legatura cu faptul ca tara sa va fi beneficiar net al bugetului UE, iar Spania va avea un sold pozitiv cu Uniunea de 0,2% din PIB.

Si declaratiile lui David Cameron, cel mai inversunat adversar al cresterii sumei alocate Cadrului Financiar Multianual din perioada 2014 - 2020, au fost pozitive la incheierea summit-ului.

"Este un lucru bun ca avem un acord (...) Aceasta arata ca, prin colaborarea cu aliatii, este posibil sa avansam in mod real pe calea reformelor in cadrul Uniunii Europene", a declarat premierul britanic.

#buget ue, #negocieri lideri europeni, #summit ue, #consiliu european , #UE