Liechtenstein va deveni membru Schengen

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 16:38
1239 citiri
Liechtenstein va deveni membru Schengen

Ministrii europeni de interne, reuniti in cadrul Consiliului JAI, au decis marti ca Liechtenstein sa devina, de la 19 decembrie, a 26-a tara membra a spatiului Schengen.

Ministrii au adoptat o decizie ce permite atat ridicarea controalelor la granitele interne (spatiului Schengen) cu Liechtenstein, cat si eliminarea actualelor restrictii asupra folosirii Sistemului de Informatii Schengen (SIS).

Intr-o evaluare precedenta, Consiliul JAI a stabilit ca Liechtenstein indeplineste toate conditiile necesare pentru aplicarea practica a partilor relevante ale acquisului Schengen.

Din spatiul Schengen fac parte in prezent 22 de state din cele 27 membre ale UE (exceptiile sunt Romania, Bulgaria, Cipru, Irlanda si Marea Britanie) plus Islanda, Norvegia si Elvetia.

Olanda inca blocheaza admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen

Tot in reuniunea de marti a ministrilor de interne europeni presedintia poloneza Consiliului UE a facut o prezentare succinta a dosarului extinderii Schengen prin aderarea Romaniei si a Bulgariei.

Dupa cum se stie, Olanda este singura tara care inca blocheaza extinderea spatiului Schengen, dupa ce Finlanda a anuntat, luna trecuta, ca va lua in considerare posibilitatea aderarii Romaniei si a Bulgariei in doua etape (intai cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lui martie 2012, iar apoi cu granitele terestre dupa iulie anul viitor).

Totusi, autoritatile de la Helsinki au precizat ca doresc sa astepte raportul intermediar din luna februarie elaborat de Comisia Europeana in cadrul MCV.

Pozitia guvernului olandez a fost reafirmata inaintea reuniunii Consiliului JAI de ministrul imigratiei si azilului Gerd Leers, care a spus ca Olanda isi mentine toate argumentele prezentate pana acum si asteapta raportul intermediar din februarie din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV).

Decizia de extindere a spatiului Schengen trebuie sa fie luata in unanimitate de ministrii de interne ai statelor membre (Consiliul JAI). In procesul decizional, Parlamentul European are doar un rol consultativ, avizul favorabil in aceasta privinta fiind dat de plenul PE in luna iunie, prin adoptarea raportului elaborat de eurodeputatul Carlos Coelho.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Liechtenstein spatiu Schengen, #aderare schengen, #Romania Bulgaria Schengen , #UE