Lituania preia presedintia UE. Agenda incarcata, orientata pe probleme economice

Luni, 01 Iulie 2013, ora 09:29
1628 citiri
Lituania preia presedintia UE. Agenda incarcata, orientata pe probleme economice
Dalia Grybauskaite, presedinta Lituaniei. Sursa foto: Euronews.com

Lituania, o tara de 3,2 milioane de locuitori care a aderat la UE in 2004, incepe luni prima sa presedintie a consiliului UE, una cu o agenda deosebit de incarcata.

Este prima presedintie a Lituaniei, si prima a unei tari baltice, in conditiile in care celelalte doua tari foste sovietice din regiune, Letonia si Estonia, vor prelua acest rol in prima jumatate a lui 2015 si respectiv in prima parte a lui 2018.

De asemenea, presedintia lituaniana este prima a unei Uniuni Europene cu 28 de state membre, intrucat Croatia va adera la UE de la 1 iulie, ziua in care incepe presedintia Lituaniei. In acelasi timp, presedintia sa semestriala se va derula in perioada finala de mandat a Comisiei Europene (CE) si a Parlamentului European (PE), desi viitoarea presedintie, cea greaca, se va ocupa de organizarea alegerilor europene, care se vor desfasura intre 22 si 25 mai 2014.

In cursul celor sase luni in care va detine fraiele Consiliului UE, mica administratie a tarii va trebui sa gestioneze o agenda neobisnuit de incarcata, care va include si "afacerile neterminate" mostenite de la celelalte presedintii, noteaza EurActiv. Potrivit EUobserver, un numar record de 563 de dosare vor trebui gestionate de presedintia lituaniana, majoritatea economice.

"Nu va reprezenta o surpriza ca principalele noastre prioritati vor reflecta situatia din economia europeana. Am mostenit multe dosare. Circa 80% din agenda noastra reprezinta chestiuni legate de economia europeana, crestere si slujbe si acordul comercial cu SUA", a declarat presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite intr-un interviu pentru EUobserver.

Barroso Va fi o perioada de "eforturi foarte dificile"

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a apreciat si el ca presedintia lituaniana va fi "o perioada de eforturi foarte dificile in Consiliu si in PE". Acordul privind viitorul buget multianual al UE intre legislativul comunitar si statele membre a fost realizat pe ultima suta de metri a presedintiei irlandeze, dar in timpul Lituaniei vor trebui adoptate in codecizie circa 70 de acte legislative pentru implementarea cadrului financiar pentru 2014-2020.

In plus, Lituania va trebui sa depuna eforturi pentru implementarea "Pactului pentru crestere si slujbe", asupra caruia s-a ajuns la un acord in iunie 2012. Alte prioritati vor fi uniunea bancara, inclusiv adoptarea propunerii privind mecanismul unic de supraveghere bancara pe care CE urmeaza sa o inainteze, si continuarea demersurilor pentru realizarea pietei interne a energiei.

O importanta speciala este atasata summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, pe 28-29 noiembrie, in cadrul caruia se asteapta, printre altele, parafarea acordului de asociere cu Republica Moldova si o recomandare a CE catre Consiliu privind liberalizarea regimului vizelor pentru cetatenii acestei tari.

#Presedintie Lituania UE, #agenda presedintie Uniunea Europeana, #criza economica UE, #somaj Uniunea Europeana , #UE