Luxemburg: Strategia lui Merkel pune in pericol UE

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 15:07
992 citiri
Luxemburg: Strategia lui Merkel pune in pericol UE

Cererea cancelarului german Angela Merkel de a revizui anumite tratate europene pentru a consolida disciplina bugetara pune in pericol Uniunea Europeana, a apreciat joi vicepremierul Luxemburgului, citat de un cotidian german.

"Nu trebuie sa uitati" ca o data cu propunerea unor schimbari ale tratatelor "apare riscul destramarii Uniunii Europene", deoarece "este nerealist sa credem ca numai articolele prevazute vor fi propuse pentru revizuire", continua Jean Asselborn, intr-o scrisoare deschisa catre Merkel, publicata in cotidianul Handelsblatt. Este "nerealist" sa vrei sa modifici anumite articole din tratatele europene asa cum cere Merkel, care "ar face bine sa clarifice" daca urmareste scopuri politice interne, a adaugat acesta.

"Draga doamna cancelar, exista un obiectiv european in lansarea unei dezbateri asupra unor schimbari semnificative ale tratatelor in mijlocul a ceea ce poate fi cea mai dificila etapa in cautarea stabilitatii in zona euro? Daca urmariti un scop politic intern, ati face bine sa clarificati", a adaugat acesta.

Britanicii vor lansa apoi propriile propuneri, precum si Parlamentul European, iar referendumuri cu rezultate incerte ar fi organizate "fara indoiala" in anumite tari, avertizeaza vicepremierul luxemburghez.

Cancelarul german, care a refuzat pentru moment sa accepte un rol mai important al BCE sau introducerea euro-obligatiunilor pentru a rezolva criza, asa cum propun alte state, a facut o conditie prealabila din reviziuirea tratatelor europene pentru a intari disciplina bugetara.

#Luxemburg UE, #strategia Merkel UE , #UE