Malmstrom: Inteleg frustrarea Romaniei cu privire la aderarea la spatiul Schengen

Joi, 10 Februarie 2011, ora 23:38
1385 citiri
Malmstrom: Inteleg frustrarea Romaniei cu privire la aderarea la spatiul Schengen

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat joi, ca a transmis felicitari autoritatilor de la Bucuresti pentru eforturile in privinta aderarii la Schengen si a adaugat ca intelege frustrarea Romaniei, care are dreptul de a avea o perspectiva clara in privinta aderarii, informeaza Mediafax.

 

"Am avut ocazia sa transmit felicitarile mele pentru eforturile pe care le-a facut Romania in reformele in lupta impotriva coruptiei, in implementarea criteriilor pentru aderarea la Schengen", a spus ea.


Malmstrom a salutat "reusitele tehnice" ale autoritatilor romane in privinta dotarii la standarde Schengen, adaugand, in acest context, ca intelege frustrarea generata la Bucuresti de faptul ca exista tari care se opun integrarii.


"Reusitele tehnice exista, dupa cum bine stiti. S-a muncit mult si bine si trebuie cu totii sa recunoastem aceste eforturi care au fost facute de Romania. Ati investit mult in administratie, echipament, dar situatia este aceea ca unele state au ezitari in a aproba aderarea foarte curand, asa ca situatia este mai complicata. Pot sa inteleg frustrarea in Romania si urgenta in a gasi o solutie. Aveti dreptul la o perspectiva clara in ceea ce priveste aderarea", a spus oficialul european. 

 

Cecilia Malmstrom a reamintit ca gasirea unei solutii depinde de Consiliu.


"Eu am incurajat statele membre sa specifice in mod concret asteptarile pe care inca le mai au de la Romania. Pentru ca Schengen are legatura cu pregatirea tehnica - iar dumneavoastra aveti echipament foarte bun - dar este si o chestiune de incredere. Iar daca increderea nu este suficienta pentru a genera un raspuns pozitiv, trebuie sa gasim totusi o cale de a avansa. Stiu ca statele membre lucreaza la acest subiect si sper sa gaseasca o cale de iesire", a spus ea.


Malmstrom a mai spus ca "o solutie trebuie agreata de statele membre".


"Este prematur sa vorbim despre o data, dar cred ca lucrurile ar trebui sa se intample cat mai curand. Am discutat si MCV . Tehnic si legal nu exista legatura intre MCV si accesul la Spatiul Schengen, dar politic exista o conexiune, pentru ca se refera la lupta impotriva coruptiei", a mai spus Malmstrom. 

 

"Acele state care sunt sceptice trebuie sa-si exprime concret ingrijorarile si sa aiba un dialog cu Romania si cu Bulgaria dar si cu presedintia ungara a UE. Si sa fie foarte clare in exprimarea ingrijorarilor, aceasta este singura metoda de a face progrese", a spus Malmstrom.


Ea a adaugat ca problema nu este daca Romania va adera sau nu la Schengen, ci cand va fi momentul integrarii.


"Referitor la ceea ce au spus Franta, Olanda si alte state, respectiv ca pentru moment nu sunt pregatite sa spuna «Da» aderarii Romaniei....ei bine, toata lumea a spus ca este in favoarea aderarii Romaniei. Problema este cand si in ce conditii", a explicat ea. Pe de alta parte, comisarul s-a exprimat in favoarea desecretizarii documentelor referitoare la Schengen, decizie adoptata, miercuri, la Bruxelles.


"Pentru ca Romania sa adere la Schengen, trebuie o decizie unanima a statelor membre. Insa statele membre trebuie mai intai sa asculte parerea Parlamentului. Dar este foarte dificil pentru Parlament sa aiba o opinie daca nu vede documentele. Eu sunt in favoarea transparentei in aceasta problema (desecretizarea dosarelor legate de aderarea la Schengen, n.red.). Si, oricum, jumatate din continut a fost deja scurs", a spus Malmstrom. 

#schengen, #aderarea la spatiul schengen, #frontiere, #state membre UE , #UE