Marea Britanie ia masuri dure pentru reducerea numarului de imigranti

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:25
1191 citiri
Marea Britanie ia masuri dure pentru reducerea numarului de imigranti
David Cameron, premierul Marii Britanii

Premierul britanic, David Cameron, a anuntat, marti seara, masuri dure impotriva asa-numitului "turism pentru beneficii sociale", afirmand ca imigrantii din cadrul UE nu vor putea sa pretinda sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat.

Normele de eligibilitate pentru ajutoarele de somaj vor fi inasprite, iar accesul la locuinte sociale va fi limitat, relateaza BBC News Online.

Premierul a declarat, de asemenea, ca cetatenii britanici sunt "profund ingrijorati" de nivelul imigratiei provenind din Romania si Bulgaria. El a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acest drept nu poate fi "neconditionat".

Astfel, noii imigranti nu vor primi ajutoare de somaj in primele trei luni. Platile vor fi oprite dupa sase luni, exceptie facand situatia in care acestia au o sansa "reala" de a se angaja. "Obisnuitul test pentru locuinta" pentru a stabili eligibilitatea pentru beneficii va fi inasprit si va fi introdus un prag minim pentru venituri. In plus, cei care nu isi cauta de munca vor fi expulzati si nu se vor putea intoarce mai devreme de 12 luni, iar amenzile pentru angajatorii care nu platesc salariul minim vor creste de patru ori.

Intr-un interviu pentru Financial Times, premierul a declarat ca precedentul Guvern laburist a facut o "greseala monumentala" prin nerestrictionarea accesului pe piata muncii in momentul in care Polonia si alte noua tari din Europa Centrala si de Est au aderat la UE in 2004, ceea ce a adus un numar mult mai mare de imigranti decat se estima.

"Schimbam normele pentru ca nimeni sa nu poata veni in aceasta tara si sa astepte sa primeasca ajutoare sociale imediat", a declarat el pentru Financial Times.

Liberal-democratii au afirmat ca schimbarile "sensibile" vor "reinstaura increderea" in sistemul de imigratie si vor "asigura ca dreptul la munca nu inseamna neaparat dreptul de a pretinde" beneficii.

"Alte tari din UE au deja politici similare si iau in considerare cazul de a merge mai departe", a declarat vicepremierul Nick Clegg. "Accesul nelimitat la beneficii in tarile membre nu exista", a continuat el.

Lucratorii romani si bulgari au fost supusi unor restrictii pe piata muncii din Marea Britanie de la aderarea tarilor lor la UE in 2007, iar aceste masuri cu caracter de tranzitie vor expira la sfarsitul anului.

David Cameron a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acesta nu poate fi "neconditionat". El a declarat, de asemenea, ca este momentul sa se recunoasca faptul ca principiul libertatii de circulatie, un pilon fundamental al Uniunii Europene, a "devenit un declansator pentru o miscare vasta a populatiei" si trebuie reechilibrat.

Cameron a sugerat ca un viitor Guvern conservator dupa 2015 ar putea exercita presiuni pentru schimbari majore in vederea limitarii numarului de imigranti din tarile membre sau viitoare membre ale UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premierul Marii Britanii, #David Cameron imigranti , #UE