Marele plan al Comisiei Europene pentru economia UE in 2013

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 08:47
2290 citiri
Marele plan al Comisiei Europene pentru economia UE in 2013

Comisia Europeana a adoptat miercuri cinci prioritati pentru 2013 menite sa orienteze statele membre aflate in criza spre relansarea cresterii economice, se arata intr-un comunicat al executivului UE.

Analiza anuala a cresterii (AAC) 2013, care contine cele cinci prioritati, marcheaza inceputul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice, prin care se asigura alinierea planurilor bugetare si economice ale statelor membre cu prevederile Pactului de stabilitate si crestere si cu obiectivele Strategiei Europa 2020, noteaza CE.

Desi deficitele scad, tensiunile de pe pietele financiare se atenueaza si apar semne de imbunatatire a competitivitatii in unele state membre, Comisia Europeana atrage atentia ca este necesara continuarea reformei pentru a genera o cresstere economica durabila si noi locuri de munca.

Similare cu cele de anul trecut, cele cinci prioritati sunt: continuarea unei consolidari fiscale diferentiate si favorabile cresterii economice; reluarea activitatii normale de creditare a economiei; promovarea cresterii economice si a competitivitatii in prezent si in viitor; abordarea aspectelor legate de somaj si a consecintelor sociale ale crizei si modernizarea administratiei publice.

Presedintele Comisie Europene Jose Manuel Barroso a atras atentia ca este "esential" sa fie respectate in continuare "strategia de consolidare fiscala favorabila cresterii, reformele economice si investitiile bine orientate". "Aceasta este singura modalitate de a restabili increderea si de a asigura o crestere economica durabila. Inteleg ca aceste reforme sunt dificile, dureroase si pot avea consecinte sociale, de aceea Comisia face tot ce ii sta in putinta pentru ca redresarea economica sa genereze cat mai multe locuri de munca. Analiza anuala a cresterii ofera statelor membre orientari politice, asigurand distribuirea uniforma a sarcinilor legate de reforma si protejarea categoriilor celor mai vulnerabile", a spus persedintele CE, citat intr-un comunicat.

Analiza anuala a cresterii subliniaza ca situatia de pe piata muncii necesita o reactie urgenta. In ultimele 12 luni, numarul somerilor a crescut cu doua milioane, iar in prezent, numarul total al persoanelor care nu au un loc de munca este de peste 25 de milioane, se mai mentioneaza in comunicat.

Somajul pe termen lung a atins cote alarmante, iar, in multe tari, situatia tinerilor s-a deteriorat in mod dramatic, somajul in randul acestora ajungand la 50%. Somajul

Confruntate cu o crestere a numarului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, statele membre ar trebui sa promoveze serviciile publice de ocupare a fortei de munca si sa accelereze politicile active in domeniul pietei fortei de munca, inclusiv asistenta oferita persoanelor care isi cauta un loc de munca, stagii de ucenicie, sprijin acordat antreprenorilor si stagii de calitate, precizeaza CE.

Comisia a infiintat echipe de actiune pentru a ajuta cele opt state membre cu cele mai ridicate niveluri de somaj in randul tinerilor - Slovacia, Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia - in redirectionarea fondurilor UE pentru formarea profesionala si programe de sprijin.

De asemenea, AAC invita statele membre sa dezvolte o "garantie pentru tineret", prin care fiecare persoana cu varsta sub 25 de ani primeste o oferta de un loc de munca, beneficiaza de posibilitatea de a-si continua studiile sau de un stagiu in termen de patru luni de la terminarea studiilor sau din momentul in care a devenit somer. Comisia va prezenta, la 5 decembrie, o propunere completa privind garantiile pentru tineret in cadrul pachetului privind locurile de munca pentru tineri.

In ceea ce priveste protectia categoriilor celor mai vulnerabile, analiza propune reducerea impozitelor pe venit si a contributiilor la asigurarile sociale, in special in cazul persoanelor cu salarii mici, si intensificarea reformelor menite sa simplifice legislatia muncii si sa dezvolte programe de lucru flexibile, precum si sa asigure o evolutie a salariilor care sa sprijine crearea de locuri de munca. De asemenea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura eficacitatea sistemelor de protectie sociala si dezvoltarea strategiilor de incluziune activa pentru a contracara efectele crizei.

In urmatoarele saptamani, respectiv luni, diferitele formatiuni ale Consiliului vor dezbate pe marginea AAC si vor prezenta un raport Consiliului European din luna martie, astfel incat acesta sa poata adopta orientari de politica adecvate pentru statele membre. Aceste orientari ar trebui incluse in planurile bugetare si economice nationale ale statelor membre, care urmeaza a fi prezentate Comisiei in luna aprilie. Dupa analizarea acestor programe si tinand cont de prioritatile AAC, Comisia va publica recomandarile specifice fiecarei tari in luna mai, astfel incat acestea sa poata fi aprobate de Consiliul European din iunie. Ulterior, statele membre ar trebui sa includa aceste orientari de politica in bugetele anuale si in legislatia lor sectoriala, se mai arata in comunicat.

AAC stabileste care ar trebui sa fie, in opinia Comisiei, prioritatile economice si sociale generale pentru anul urmator. Aceasta ofera statelor membre orientari privind politica de stimulare a cresterii economice si a ocuparii fortei de munca in conformitate cu strategia de crestere economica pe termen lung a UE, cunoscuta sub numele de Strategia Europa 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plan redresare economie UE, #economie UE 2013, #recesiune economica Europa , #UE