Marile puteri ale lumii sunt cu ochii pe Romania

Joi, 05 Iulie 2012, ora 19:25
1813 citiri
Marile puteri ale lumii sunt cu ochii pe Romania

O posibila suspendare a presedintelui Basescu a atras atentia marilor puteri ale lumii, asupra situatiei din Romania. Franta a cerut Romaniei sa respecte valorile democratice, pe cand Germania a anuntat ca observa cu atentie evolutiile din politica Romaniei.

Franta a indemnat Guvernul din Romania, unde au inceput dezbaterile in vederea destituirii presedintelui, "sa respecte valorile democratice si statul de drept", a anuntat joi Ministerul francez de Externe.

"Toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate sa respecte atat valorile democratice si statul de drept, cat si echilibrul puterilor in cadrul institutiilor lor", a declarat intr-o conferinta de presa Bernard Valero, purtatorul de cuvant al ministerului, raspunzand unei intrebari despre lipsa de reactie a Parisului fata de evenimentele din Romania.

"Romanilor le revine (rolul) sa se pronunte asupra procedurilor in curs", s-a limitat sa precizeze purtatorul de cuvant, pe aceasta tema.

Parlamentul roman a lansat joi dezbateri privind destituirea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, acuzat de catre majoritatea de centru-stanga ca a "incalcat in mod grav (prevederile) Constitutiei", o procedura exceptionala in Romania postcomunista.

Germania cu ochii pe situatii din Romania

Guvernul Germaniei observa cu atentie evolutiile din politica Romaniei si se asteapta ca partidele si institutiile sa actioneze pe principii democratice, fapt care vizeaza, indeosebi, si respectarea independentei Curtii Constitutionale, potrivit ambasadorului german la Bucuresti, citat de Mediafax.

Ambasada Germaniei la Bucuresti, reprezentata de Andreas von Mettenheim a precizat, pentru "Gandul", ca Guvernul german este atent la evolutiile de pe scena politica din Romania. Ambasada atrage atentia ca partidele si institutiile politice trebuie sa actioneze democratic indiferent de contextul politic tumultos.

"Guvernul Federal observa cu atentie recentele evolutii din politica interna a Romaniei si se asteapta ca partidele si institutiile politice din Romania sa actioneze, bazandu-se pe principii democratice si ale statului de drept, chiar si in contextul acestei situatii tumultuoase.

Acest fapt vizeaza, indeosebi, si respectarea independentei Curtii Constitutionale a Romaniei. Europa este o comunitate de valori care trebuie sa functioneze in litera legii, dar si in spirit democratic. Guvernul Federal nu ia pozitie referitor la afirmatii ale unor europarlamentari germani, independenti", a transmis Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Ambasada Frantei a precizat ca nu se pronunta fata de problemele de poltica interna.

"Excelenta sa Domnul Ambasador Philippe Gustin nu comenteaza chestiunile care tin de politica interna a Romaniei. Excelenta sa considera ca in calitate de ambasador trebuie sa se pronunte doar pe problemele bilaterale dintre Romania si Franta", au precizat reprezentantii ambasadei.

Italia: Urmarim cu atentie evolutiile politice din Romania

Ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Giulio Terzi, a declarat, joi, ca autoritatile de la Roma urmaresc cu multa atentie evolutiile politice din Romania si isi doresc o clarificare cat mai rapida, conforma cu procedurile constitutionale.

"Urmarim cu multa atentie evolutiile politice din Romania. Evident, ne dorim sa se ajunga cat mai repede la o clarificare in sensul unui parcurs normal, conform cu procedurile constitutionale ale tarii", a spus Terzi, potrivit agentiei ANSA.

De asemenea, el a aratat ca Romania este un partener important pentru Italia.

"Romania este un partener important in Europa, pe care il apreciem si vom continua sa il apreciem", a mai spus oficialul italian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#suspendare presedinte, #suspendare Basescu, #Franta suspendare presedinte, #Germania suspendare Basescu , #UE