Mario Draghi cere implementarea rapida a noilor reglementari privind salvarea bancilor

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 17:59
1217 citiri
Mario Draghi cere implementarea rapida a noilor reglementari privind salvarea bancilor

Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a cerut introducerea rapida a reglementarilor prin care posesorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro, transmite Reuters.

Seful BCE a cerut bancilor sa foloseasca timpul ramas pana la derularea testelor de stres pentru a-si majora capitalul dar a apreciat ca este de asemenea necesar un fond comun european pentru bancile care se confrunta cu dificultati financiare.

Declaratiile lui Mario Draghi indica faptul ca BCE doreste un mecanism operational pentru analizarea bancilor cu probleme din zona euro dar Germania nu sustine o astfel de idee, solicitand ca fiecare tara sa achite nota de plata pentru salvarea bancilor.

Prezentand planurile de infiintare a unei autoritati care sa inchida bancile care se confrunta cu dificultati financiare, Draghi a explicat ca ar fi mai bine sa existe mecanisme prin care detinatorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro chiar de la inceperea activitatii Mecanismului Unic de Rezolutie (SRM), care ar urma sa devina operational din 2015.

"Prin urmare sprijin implementarea reglementarilor prin care detinatorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro inainte de 2018. Cu cat mai repede, cu atat mai bine", a afirmat presedintele Bancii Central Europene.

Mario Draghi a aratat ca bancile au facut deja progrese in consolidarea bilanturilor, prin majorarea capitalului si a provizioanelor, si le-a cerut sa continue aceste operatiuni.

Pana la sfarsitul lunii ianuarie urmeaza sa fie anuntate conditiile in care se vor derula testele de stres. Luna trecuta, oficialii Bancii Central Europene au anuntat cele 128 de institutii din zona euro ce vor fi supuse verificarii calitatii activelor. Pe lista provizorie sunt 24 de banci din Germania, 16 din Spania, 15 din Italia, 13 in Franta, sapte din Olanda, cinci din Irlanda si cate patru din Grecia, Cipru si Portugalia.

BCE si EBA vor derula teste de stres in randul bancilor din zona euro, cand vor analiza si detinerile de obligatiuni suverane. Autoritatile de reglementare nationale vor exercita teste la nivelul fiecarei tari, pe baza unei metodologii centralizate.

UE a aprobat anul acesta noile reglementari privind asistenta financiara acordata bancilor cu probleme, conform carora detinatorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul falimentului institutiei de creditare.

Comisia Europeana a modificat regulile in materie de ajutoare de stat pentru banci, astfel ca, inainte ca bancile sa poata solicita o finantare publica, actionarii si creditorii subordonati vor fi primii care vor trebui sa contribuie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pre edinte Banca Centrala Europeana, #mario draghi, #reglementari banci, #comisia europeana , #UE