Mario Draghi: Programul de achizitie de bonduri al BCE a detensionat deja situatia

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 13:10
1519 citiri
Mario Draghi: Programul de achizitie de bonduri al BCE a detensionat deja situatia

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca programul sau de cumparare de obligatiuni a calmat deja tensiunile pietei, chiar daca inca nu a fost demarat.

Mario Draghi si oficialii BCE au anuntat in septembrie lansarea programului "Tranzactii Monetare Directe" (TMD), un program de achizitii nelimitate de obligatiuni din tarile cu probleme, care au cerut salvarea partenerilor europeni si se angajeaza la reforma.

"TMD a ajutat la inlaturarea (...) tensiunilor de pe pietele financiare din ultimele saptamani, reducand astfel ingrijorarile privind materializarea unor scenarii constructive", a declarat Draghi la conferinta de presa de joi, conform CNBC.

In plus, Draghi a punctat din nou ca existenta zonei euro este "ireversibila". Comentariile presedintelui BCE au influentat pozitiv cursul euro fata de dolar.

In legatura cu inflatia, Draghi a declarat ca "ratele inflatiei sunt de asteptat sa ramana peste 2% in cursul lui 2012, dar apoi sa scada din nou sub acest nivel in cursul anului viitor". Cresterea inflatiei este cauzata de preturile mari la energie si taxele indirecte din unele tari europene.

BCE mentine rata dobanzii de referinta la 0,75%

Cine beneficiaza de programul TMD

Oficialul european a confirmat disponibilitatea de salvare a Spaniei de catre institutiile UE si a intarit ca aceasta trebuie sa ceara intai ajutorul.

In legatura cu TMD, a declarat insa ca tarile care au fost deja beneficiare a unui plan de salvare, precum Portugalia, nu vor fi eligibile pentru programul BCE, pana cand nu isi vor fi recastigat complet accesul pe piata de capital.

Portugalia a vandut bonduri pentru prima data de la accesarea planului de salvare, joi. Portughezii au reusit sa schimbe obligatiuni in valoare de 3,76 miliarde de euro, cu maturitate in septembrie 2013, in obligatiuni cu maturitate in octombrie 2015.

Randamentul a fost ridicat, de 9%, dar cu mult in scadere fata de cel atins in ianuarie, de 17%.

#declaratie Mario Draghi, #Tranzactii Monetare Directe, #plan BCE salvare, #obligatiuni Portugalia , #UE