Merkel ii cere Papei Francisc sa sprijine masurile de austeritate

Duminica, 19 Mai 2013, ora 12:20
1317 citiri
Merkel ii cere Papei Francisc sa sprijine masurile de austeritate
Foto: adevarul.ro

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a cerut sambata Papei Francisc sa sprijine masurile de austeritate, in timpul unei audiente de 45 de minute la Sfantul Scaun, in ceea ce unii observatori considera a fi raspunsul la discursul Suveranului Pontif din data de 16 mai, cand acesta a criticat sistemul financiar global, dupa cum relateaza Reuters si Rbc.

Papa a primit-o pe Angela Merkel intr-una din bibliotecile Vaticanului, vizita sa avand un caracter privat. Suveranul Pontif a facut exceptie de la regula inradacinata la Vatican, potrivit careia un papa nu se intalneste cu sefi de stat si de guvern daca pana la expirarea mandatelor lor au mai ramas mai putin de sase luni.

Alegerile generale din Germania sunt prevazute sa se desfasoare in luna septembrie a.c.

Crizele apar apar atunci cand regulile pietei nu sunt respectate, a declarat presei dupa audienta Angela Merkel, adaugand ca, desi in ultimii ani in lupta cu criza in Zona euro s-au inregistrat unele progrese, mai sunt multe lucruri de facut.

Referitor la subiectele dezbatute in cadrul intalnirii sale cu Papa Francisc, cancelarul german a mentionat ca au fost abordate teme precum globalizarea, Uniunea Europeana si rolul UE pe plan mondial.

"Papa Francisc mi-a spus ca avem nevoie de o Europa cinstita si cuvintele sale mi se par inspirate", a spus Merkel, remarcand ca are in comun cu Suveranul Pontif experienta traiului sub dictatura. Actualul conducator al Bisericii Romano-Catolice a trait intre 1976-1983 in Argentina, cand la putere s-a aflat junta militara, iar Angela Merkel a trait o buna perioada din viata in RDG.

Potrivit Deutsche Welle, Angela Merkel a recunoscut 'rolul central' al Bisericii Catolice in mentinerea coeziunii la nivelul societatii. Politica singura nu este in masura sa realizeze un astfel de lucru, de aceea Biserica si religia crestina, in general, sunt parteneri importanti ai politicienilor, a spus ea.

Cancelarul german a mai spus ca asupra sa a lasat o impresie profunda modul in care Papa Francisc ajunge la inimile oamenilor prin 'cuvinte simple si emotionante'. 'Astazi, Biserica este cea care trebuie sa mearga catre oameni', a afirmat sefa executivului de la Berlin.

La randul sau, Suveranul Pontif a declarat, conform DW, ca, mai presus de toate, lumea are nevoie de o Europa puternica si cinstita, iar crestinismul este un factor important in formarea radacinilor europene.

#Merkel Papa Francisc, #Papa Francisc masuri austeritate , #UE