Ministerul Dezvoltarii spera sa obtina inca 100 de milioane lei pentru reabilitarea termica

Marti, 09 Iunie 2009, ora 12:47
1025 citiri
Ministerul Dezvoltarii spera sa obtina inca 100 de milioane lei pentru reabilitarea termica

Ministerul Dezvoltarii spera sa obtina, la urmatoarea rectificare bugetara, care ar putea avea loc in iulie, cel putin 100 de milioane de lei pentru reabilitarea termica a blocurilor, a declarat, marti, secretarul de stat Razvan Murgeanu, citat de NewsIn.

"Noi avem acum 360 de milioane lei pentru reabilitarea termica, suma ce reprezinta mai putin de jumatate din ceea ce a cerut administratia locala. Numai cererile din Bucuresti depaseau aceasta suma", a mai spus Murgeanu.

Sumele prevazute pentru sectoarele Bucurestiului i-au nemultumit, de altfel, pe unii primari de sector.

"Noi avem in plan sa reabilitam, in acest an, 83 de blocuri. Am cerut 70 de milioane de lei si ni s-au dat doar 14 milioane.

Mai mult, ni s-a spus ca deocamdata sa nu cheltuim mai mult de patru milioane de lei", a afirmat, cu acelasi prilej, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Potrivit lui Murgeanu, Romania nu poate accesa, deocamdata, fonduri europene pentru reabilitarea termica. "Polonia a cheltuit bani din fonduri europene pentru reabilitarea termica, iar acum trebuie sa-i dea inapoi.

In prezent, sunt discutii la nivelul Uniunii Europene pentru a putea fi accesate fonduri din programele sectoriale operationale", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii.

Asociatiile de proprietari considera ca banii pentru reabilitare termica trebuie cheltuiti in mod eficient.

"Am vazut indicatori tehnico-economici la sectoarele din Bucuresti care prevedeau o suma de 4.000 de euro pentru reabilitarea termica a unei locuinte de 65 de metri patrati dintr-un sector, dar si o suma de 15.000 euro pentru aceeasi suprafata, in alt sector.

Undeva in tara, pentru reabilitarea unui apartament de aceste dimensiuni era prevazuta suma de 10.800 euro", a precizat Mihai Mereuta, presedintele asociatiei Habitat.

Mereuta a mai spus ca nu este de acord cu initiativele unor primarii de a acoperi si contributia financiara la care sunt obligati, conform legii, proprietarii locuintelor reabilitate termic.

"Trebuie ajutati in acest fel doar proprietarii care au cu adevarat nevoie. Nu putem cheltui aiurea banul public", a spus presedintele Habitat.

Programul de finantare a reabilitarii blocurilor prevede fonduri de 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local si 20% de la beneficiar. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri, # UE, # buget , #UE