Ministrii de externe din UE vor viza si armata unice

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:40
1276 citiri
Ministrii de externe din UE vor viza si armata unice

Ministrii de externe din 11 state membre ale Uniunii Europene au propus un proiect de reforme pentru spatiul comunitar, care include un presedinte ales prin vot direct, un Minister de Externe, o viza unica de intrare in acest spatiu si, posibil, formarea unei armate unice, a relatat media britanica.

Proiectul reformei UE, care prevede o centralizare semnificativa a puterii, este continut in documentul adoptat la sedinta Grupului privind viitorul Uniunii Europene (Future of Europe group), ce s-a desfasurat luni la Varsovia.

Din acest grup fac parte ministrii de externe din Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia si Franta.

"Pentru ca Europa sa fie un actor real si un lider global, ea trebuie sa aiba o structura puternica a institutiilor", se mentioneaza in declaratia comuna a ministrilor de externe din Germania si Polonia, Guido Westerwelle, respectiv Radoslaw Sikorski. Pentru aceasta este nevoie de un presedinte, care sa fie ales in mod direct si care sa desemneze personal membrii unui prezumtiv "guvern european".

Unii dintre participantii la forum au propus comasarea functiei presedintelui Comisiei Europene, ocupata in prezent de Jose Manuel Barroso, cu cea a presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Consecinte ale adoptarii proiectului de reforme al ministrilor de interne

Daca proiectul de reforme va fi adoptat, atunci anumite state din UE vor pierde dreptul de veto in probleme de politica externa si de securitate, precum si in cazul ratificarii tratatelor europene.

De asemenea, proiectul prevede ca tarile UE sa nu poata respinge documente fundamentale, ca rezultat al referendumurilor desfasurate pe teritoriul national, asa cum s-a intamplat pana acum, dupa cum mentioneaza antena rusa a BBC.

Noua reforma va consolida de asemenea competentele Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate si transformarea acestuia intr-un adevarat Minister de Externe. Se prevede crearea unui departament unic de politie, care sa se ocupe de controlul granitelor UE, precum si formarea in Parlamentul European a unei camere speciale a deputatilor din zona euro, care sa se ocupe de examinarea masurilor referitoare la moneda unica.

Nu toate cele 11 tari reprezentate de sefii diplomatiilor lor la forumul de la Varsovia au sustinut ideea infiintarii unei armate unice a UE, de aceea documentul final face referiri prudente la o astfel de posibilitate.

#UE proiect centralizare putere, #proiect ministri externe UE, #proiect reforme spatiul comunitar , #UE