Ministrii de Finante din zona euro se reunesc luni. Vezi ce vor discuta

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 14:30
1284 citiri
Ministrii de Finante din zona euro se reunesc luni. Vezi ce vor discuta

Ministri de Finante din zona euro se vor reuni luni, prima oara in acest an, pentru stabilirea unor detalii ale masurilor anticriza, cu speranta ca ce a fost mai greu a trecut, chiar daca Grecia continua sa fie in pericol de faliment.

In pofida retrogradarii de catre Standard&Poor's a noua state din zona euro, pietele financiare nu au reactionat, iar state cu economii considerate fragile precum Spania si Italia au reusit sa se imprumute in aceasta saptamana la dobanzi in scadere puternica.

"Am incredere ca euro se va comporta mai bine in 2012", a estimat in aceasta saptamana presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, care a salutat progresele realizate la nivelul Europei in privinta a doua probleme profunde, lipsa disciplinei bugetare si a reformelor structurale.

AFP se intreaba insa daca zona euro a depasit cu adevarat varful crizei, sau este vorba doar despre o perioada de acalmie, datorita imprumuturilor de aproape 500 de miliarde de euro acordate de BCE bancilor europene, care le permit sa cumpere din nou obligatiuni suverane.

Intalnirea ministrilor de Finante din zona euro va fi urmata, luni seara, de o reuniune la nivelul reprezentantilor de profil din toate statele membre, iar discutiile vor continua si marti.

Grecia ramane o problema in pofida atmosferei mai calme de pe pietele financiare si nu este exclus ca UE sa ii ceara noi economii bugetare.

Autoritatile de la Atena trebuie sa incheie un acord urgent cu creditorii privati pentru reducerea datoriilor, inainte ca UE si FMI sa aprobe un al doilea program de salvare de 130 miliarde de dolari. Statul elen trebuie sa rascumpere obligatiuni de 14,5 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii martie.

Subiectele reuniunii vor fi noul tratat si mecanismul de stabilitate financiara

In afara de Grecia, alte subiecte ale reuniunii vor fi mecanismul permanent de stabilitate financiar pentru tarile cu probleme din zona euro, care trebuie sa intre in vigoare in iulie, si noul tratat menit sa intareasca disciplina bugetara, care urmeaza sa devina functional in ianuarie 2013.

Pentru mecanismul permanent de sustinere, ministrii trebuie sa stabileasca sistemul de luare a deciziilor, care ar urma sa fie prin majoritate calificata pentru a se evita blocarea ajutoarelor financiare de catre unul sau doua state, asa cum s-a intamplat cu Finlanda sau Slovacia.

Totodata, ministrii vor studia cum poate fi conditionata acordarea de ajutoare din acest fond de ratificarea unui nou tratat care impune o "regula de aur" referitoare la revenirea la un buget echilibrat, idee sustinuta de Germania.

#Ministri finante zona euro, #mecanism stabilitate financiara, #pact bugetar european , #UE