Ministrii europeni de finante au aprobat examinarea bugetelor nationale de catre UE

Marti, 08 Iunie 2010, ora 10:34
1123 citiri
Ministrii europeni de finante au aprobat examinarea bugetelor nationale de catre UE

Ministrii europeni de finante au ajuns luni seara la un acord privind examinarea bugetelor nationale la nivel de UE si privind introducerea de noi sanctiuni vizand tarile cu datorii prea mari, pentru a consolida Pactul de stabilitate dupa criza elena care a dus la o depreciere importanta a euro, relateaza NewsIn.

Ministrii de finante au fost de acord sa amendeze tarile care nu isi respecta angajamentele pentru reducerea cheltuieilor chiar inainte ca deficitele sa depaseasca limita de 3% din PIB prevazuta in Zona euro.

"Pana in prezent, (o tara - n.red.) era amendata numai daca depasea linia rosie de 3%", a explicat presedintele UE, Herman van Rompuy, dupa reuniune.

"De acum incolo poate avea probleme si daca a trecut pe galben", a adaugat el.

Pentru a sustine inasprirea regulilor, ministrii au afirmat si ca vor continua reducerile de deficite anul viitor, respingand apelurile Statelor Unite pentru politici bugetare mai laxe, care sa accelereze recuperea dupa cea mai grava recesiune dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.

Euro s-a depreciat cu 17% anul acesta, pe masura ce criza financiara a scos la lumina fisurile din Zona euro si a dus la impunerea de masuri pentru reducerea deficitului in intreaga Europa.

Luni euro a ajuns la 1,877 dolari, cel mai slab nivel din ultimii patru ani, dupa care a urcat la 1,1917 dolari. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugete, #europa, #finante, #ministri, #nationale, #ue , #UE