Ministru german: Barroso este "iresponsabil"

Duminica, 05 Mai 2013, ora 11:12
1257 citiri
Ministru german: Barroso este "iresponsabil"

Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, l-a acuzat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca a repus in discutie in mod "iresponsabil" politica de consolidare bugetara in Europa.

"Este iresponsabil cand un presedinte al Comisiei Europene repune in discutie politica de consolidare bugetara in tarile UE", a subliniat ministrul Roesler la Nurnberg (in sudul Germaniei), unde partidul sau liberal FDP in congres trebuie sa adopte pana duminica programul sau cu cinci luni inainte de alegerile legislative, scrie AFP.

Creditati cu 5% din voturi, liberalii trebuie sa depaseasca acest prag pentru a se mentine in Parlament dupa scrutinul legislativ din 22 septembrie.

Mai multi membri ai partidelor conservatorilor si liberalilor germani, care formeaza coalitia guvernamentala a Angelei Merkel, au criticat termenul acordat de Bruxelles Frantei pentru a-si reduce deficitele publice.

Cu scopul de a combate durabil cauzele crizei datoriei, ministrul liberal a estimat ca este de datoria statelor europene sa-si consolideze bugetele.

"Trebuie sa intarim cresterea. Si sa consolidam bugetele. Trebuie sa facem economii", a insistat Roesler.

"Germania da un exemplu bun" fata de restul Europei in materie de economie si de consolidare bugetara, a remarcat ministrul economiei, subliniind ca tara lui nu mai este cheltuitoare.

El a amintit ca Germania intentioneaza sa prezinte in 2014 primul sau buget echilibrat in ultimii 40 de ani.

Ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, a sustinut decizia de vineri a CE de a acorda un termen de doi ani Frantei pentru a-si atinge obiectivele bugetare, intr-un interviu aparut duminica. Dl Schauble a subliniat ca Pactul de stabilitate autorizeaza "o anumita suplete in aplicarea regulilor".

#consolidare bugetara Uniunea Europeana, #politici austeritate europa, #critici Barroso Germania, #crestere economica UE , #UE