Ministrul german de Finante: Vom face tot posibilul sa mentinem Marea Britanie in UE

Luni, 30 Iunie 2014, ora 10:10
1257 citiri
Ministrul german de Finante: Vom face tot posibilul sa mentinem Marea Britanie in UE

Germania va face tot ce ii sta in putinta pentru a mentine Marea Britanie in cadrul Uniunii Europene, a asigurat duminica ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble, intr-un interviu pentru Financial Times, preluat de Reuters.

Vineri, sefii de stat si de guvern europeni i-au facut o surpriza neplacuta premierului britanic David Cameron, in contextul in care 26 dintre ei au ales sa sprijine candidatura lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene, singuri impotriva fostului premier luxemburghez fiind Cameron si omologul sau ungar Viktor Orban.

Opozitia britanica fata de Juncker a avut in centrul sau temeri legate de faptul ca acestui politician veteran i-ar lipsi dorinta de a reforma Uniunea Europeana. In opinia lui Cameron, orice tentative de reforma vor fi de acum inainte "mai lungi si mai dificile", ceea ce va face mentinerea Marii Britanii in blocul comunitar o sarcina mai dificila.

Premierul conservator le-a promis alegatorilor din regat organizarea unui referendum in 2017 pe tema ramanerii sau nu in UE, in cazul in care va obtine realegerea anul viitor.

In interviul pentru Financial Times, Schaeuble a explicat ca confruntarea privind desemnarea lui Juncker nu reprezinta un obstacol in calea ramanerii Marii Britanii in Uniune si a afirmat ca Germania, cea mai importanta economie europeana, va face totul pentru a opri Marea Britanie sa iasa.

"Marea Britanie este o componenta esentiala a unitatii europene", a precizat ministrul german. "O Uniune Europeana fara Marea Britanie este ceva absolut inimaginabil. Drept urmare, trebuie sa facem totul astfel incat interesele si pozitiile Marii Britanii sa se regaseasca suficient de mult in politicile europene", a subliniat el.

#Marea Britanie UE, #David Cameron Marea Britanie, #ministru finante Wolfgang Schaeuble , #UE