Modelul social european nu moare! Ce argumente au economistii

Joi, 01 Martie 2012, ora 12:19
2748 citiri
Modelul social european nu moare! Ce argumente au economistii

Europa nu poate renunta la modelul social practicat in ultimele decenii, insa il poate imbunatati, practicand politicile modelului de tip nordic, asemanator cu cel al Suediei sau Norvegiei.

"Europa ar trebui sa-si caute modelul de dezvoltare economica in zona nordica, in Suedia, Danemarca, Norvegia, Suedia, acela ar trebui sa fie idealul, dar nu-l vom atinge fiindca suntem diferiti. E o utopie sa crezi ca "bella" Italia, Portugalia sau Spania vor ajunge la acest model extrem de disciplinat, de auster", este de parere consultantul financiar, Ionel Blanculescu.

Seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, considera ca, in viitorul apropiat, Europa va fi nevoita sa treaca de la modelul social dezvoltat in ultimele decenii catre un tip de capitalism de inspiratie britanica si americana.

Nu de aceeasi parere sunt si specialistii contactati de Business24.

Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL, nu crede in esecul modelul social european, insa considera ca este momentul unor ajustari de natura structurala atat in economiile dezvoltate cat si in cele emergente.

Doltu se asteapta pe viitor la o mai buna sustenabilitate a finantelor publice, la o flexibilizare a pietei muncii si la o crestere a cererii interne in tarile care au surplusuri in balantele comerciale.

"Capitalismul este capitalism, mai putina importanta o au modelele dezvoltate in Europa sau dincolo de Atlantic. Atata timp cat vorbim despre proprietate privata, respectarea individului si respectarea contractului este capitalism indiferent de formele pe care le-a luat.

Tipul de cheltuielili pe care guvernele le fac trebuie sa fie indreptate spre rezultate care sa permita sustenabilitatea economiilor. Cred ca este o pista falsa sa impartim capitalismul in diferite modele.

Mi-e greu sa cred ca Europa va putea sa renunte la valorile pe care le are. E adevarat ca in ultimii ani Europa a crescut mai putin decat SUA, ambele zone au fost afectate de criza financiara. In Europa vedem inca tensiuni nemaintalnite in zona euro care se rasfrang si in zona periferiei. Nu cred ca economistii isi pun mari sperante intr-o schimbare fundamentala a optiunilor pentru redistribuire in Europa mai mare decat in SUA", a declarat Claudiu Doltu pentru Business24.

Acesta nu vede schimbari majore in modelul de dezvoltare economica europeana, insa considera ca Europa isi poate gasi resorturile de crestere a competitivitatii fara sa fie nevoita sa ignore "peste noapte" componenta sociala. Cu toate acestea, raman inca multe lucruri de invatat din modelul anglo-saxon.

"E prea devreme sa tragem lectii din ultimii 5 ani. Ne putem astepta pe viitor la o iesire din situatia delicata de astazi, nu inseamna ca se va renunta la valorile care au definit societatile, iar in urmatorii 4-5 ani vom asista la o perioada de crestere economica moderata.

Lectiile care s-au formulat pana acum se refera la ceea ce inseamna sustenabilitatea cresterii- o soliditate a finantelor publice, o deschidere a economiilor si includerea in obiectivele de politici publice a unor elemente care tin de componentele sociale si de cele legate de responsabilitatea fata de mediul inconjurator. Cam atat putem sa inventariem ca lectii in acest moment", a mai subliniat Claudiu Doltu.

Modelul nordic ar trebui sa fie idealul

In opinia consultantului financiar Ionel Blanculescu, politicul european a creat o Europa sociala defecta. Acesta considera ca modelul social european trebuie adaptat la un model competitiv si performant, inspirandu-se din modelele nordice.

"Europa ar trebui sa-si caute modelul de dezvoltare economica in zona nordica, in Suedia, Danemarca, Norvegia, Suedia, acela ar trebui sa fie idealul, dar nu-l vom atinge fiindca suntem diferiti. E o utopie sa crezi ca "bella" Italia, Portugalia sau Spania vor ajunge la acest model extrem de disciplinat, de auster.

Daca te duci in Germania la ora 22 nu mai gasesti pe nimeni in restaurant, daca te duci in Grecia, la ora 12 noaptea incepe viata pana dimineata. E clar ca nu putem merge in aceasta directie, de aceea ar trebui sa alegem o cale de mijloc.

In statele nordice, ministrul vine cu bicicleta la serviciu, merge in piata, sta in autobuz cu oamenii. Acela este un model de Europa sociala, care isi mentine o disciplina liber-consimtita", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.

Consultantul este de parere ca politicienii europeni nu pot renunta la modelul social fiindca nu ar face altceva decat sa transforme Europa intr-un camp de proteste. De aceea, Europa trebuie sa invete disciplina de fier in ceea ce priveste echilibrele macro-economice.

"In momentul de fata noi traim intr-o Europa super-sociala ci trebuie sa o facem sociala", a mai adaugat acesta.

Blanculescu face referire la deficitul structural de 0,5%, ca fiind cea mai importanta reforma, prin care tentatia politicului va scadea.

"Europa sociala trebuie sa agreeze acest deficit structural de 0,5% nu sa-l transforme in dusmanul poporului, fiindca el va fi de asa natura incat politicienii nu vor mai putea sa mareasca datoria publica ca sa-si satisfaca soselele si toate infrastructurile pe care le au in cap.

Dupa cativa ani de zile de implementare a acestui deficit, vom vedea in Guvern oameni care au vocatie sa serveasca interesul public", a mai adaugat acesta.

Pe ce drum trebuie s-o apuce Romania

Romania este o tara in cautari. Statul roman cauta sa se defineasca, sa-si creeze un model de crestere economica, de existenta sociala, in opinia lui Ionel Blanculescu. Privind la Romania, consultantul o vede impartita in doua: 50% intr-o zona de obscuritate si 50% intr-o zona de responsabilitate.

"Aceasta ciocnire puternica intre cele doua Romanii o resimtim permanent. Deocamdata trebuie definit un model de impacare a celor doua Romanii: una responsabila si una nefericita, saraca.

Daca se va reusi aceasta impacare sociala va urma cel de-al treilea model, care va fi unul de dezvoltare si crestere sociala. La momentul de fata, in societatea romaneasca nu vedem decat o miscare browniana pe toate paliere.le. Toata lumea isi stabileste obiective de azi pe maine, nimei nu stie ce va fi in 2013-2014, vorbim de lipsa de predictibilitate la momentul actual", mai spune consultantul.

Pe de alta parte, in Romania trebuie sa se continue eliminarea barierelor care ingreuneaza gasirea locurilor de munca, considera Claudiu Doltu, care se arata pesimist privind la piata muncii.

"Este evident ca locurile de munca se genereaza greu, iar lucrurile vor sta la fel in anii imediat urmatori, dar o explicatie pentru asta este data si de barierele numeroase care maresc costurile cautarii si gasirii locurilor de munca. Trebuie cautate solutii care sa duca la investitii mai mari in ceea ce priveste capitalul uman, astfel incat prin cresterea calitatii investitiilor sa se asigure o crestere a productivitatii pe termen mediu", a mai subliniat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#esec model social european, #model anglo saxon, #Europa model state nordice, #reforme structurale Europa, #model dezvoltare economica Europa, #capitalism Europa , #UE