Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)

Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:25
1123 citiri
Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)

Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat de la stabil la negativ perspectiva ratingului pentru datoria publica a Germaniei, Olandei si Luxemburgului ca urmare a 'incertitudinii in crestere' asupra deznodamantului crizei datoriilor din zona euro, transmite AFP.

Agentia atrage atentia intr-un comunicat in special asupra 'probabilitatii tot mai mare ca Grecia sa iasa din zona euro' si asupra impactului pe care un asemenea eveniment l-ar avea statelor membre ale zonei euro. 'Chiar daca acest eveniment va fi evitat, este tot mai probabil sa fie nevoie de un ajutor pentru alte state din zona euro, in special Spania si Italia', adauga Moody's, precizand ca aceasta 'povara'ar urma sa afecteze statele considerate cele mai solvabile din zona euro.

Datoriile Germaniei, Olandei si Luxemburgului sunt evaluate de Moody's cu AAA, cea mai buna nota, ce reflecta increderea investitorilor in solvabilitatea acestor state.

La jumatatea lunii iulie, Moody's a retrogradat de la A3 la Baa2 nota privind solvabilitatea Italiei, avertizand asupra riscului unei 'contagiuni' a crizei din zona euro.

In urma anuntului Moody's, ministerul german de Finante a emis un comunicat in care afirma ca 'Germania va continua sa-si exercite rolul de ancora de stabilitate in zona euro' si 'va face totul posibil inpreuna cu partenerii sai pentru a depasi cat mai repede criza datoriilor'.

In comunicatul ministerului german se mai afirma ca "riscurile din zona euro sesizate de agentia de evaluare nu sunt noi", iar "aceasta estimare se bazeaza pe riscurile pe termen scurt, in timp ce perspectivele stabilizarii pe termen lung nu sunt mentionate".

"Zona euro a pus in practica o serie de masuri ce trebuie sa conduca la o stabilizare durabila", se spune in text, subliniindu-se ca Germania se gaseste intr-o situatie economica si financiara solida, cu 'perspective solide de crestere economica si cu o capitalizare imbunatatita a sectorului bancar.

#Moody s rating Germania, #Moody s rating Olada, #Moody s rating Luxemburg , #UE