Muntenegru a facut primul pas in vederea integrarii in Uniunea Europeana

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 08:34
980 citiri
Muntenegru a facut primul pas in vederea integrarii in Uniunea Europeana

Muntenegru a finalizat, marti, primele negocieri de aderare la Uniunea Europeana, dupa sase luni de la deschiderea oficiala a acestora, relateaza AFP.

"Reuniunea de astazi (marti) marcheaza inceputul negocierilor lansate pe 29 iunie 2012, privind aderarea la UE", potrivit unui comunicat al Consiliului European.

Exista 35 de capitole care acopera toate aspectele ale dreptului comunitar. Fiecare capitol corespunde unui anumit domeniu politic (transporturi, energie, politica economica si monetara, agricultura, piscicultura, finante, justitie) si are scopul de a verifica daca legislatia nationala a statului-candidat corespunde dreptului european.

Capitolul negociat marti intre UE si Muntenegru se refera la stiinta si cercetare (capitolul 25). Pe 29 iunie, sefii de state si guvern din UE au dat unda verde negocierilor de aderare cu Muntenegru. Europenii au insistat ca liderii fostei republici iugoslave sa garanteze independenta justitiei si sa intensifice lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei.

Muntenegru este un stat mic, cu 650.000 de locuitori, care si-a proclamat independenta in 2006, obtinand in decembrie 2010, statutul oficial de "stat candidat" la UE.

Urmatoarele negocieri vor avea loc in prima jumatate a anului 2013, a comunicat UE.

"Integrarea in Uniunea Europeana este obiectivul principal. Guvernul este pregatit sa continue negocierile (de aderare) intr-un mod serios", a declarat premierul Muntenegrului, Milo Djukanovici, care tocmai si-a inceput cel de-al saptelea mandat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Muntenegru aderare UE, #Muntenegru stat candidat UE, #Muntenegru aderare Uniunea Europeana , #UE