Muntenegru incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 16:44
2530 citiri
Muntenegru incepe negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Liderii europeni au confirmat vineri deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana cu Muntenegrul, cu toate ca aceasta tara mai are de lucrat in ceea ce priveste garantarea independentei justitiei si lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei, relateaza France Presse.

Intr-o declaratie adoptata la finalul summitului lor de la Bruxelles, sefii de stat si de guvern ai UE au afirmat ca "aproba" recomandarea in acest sens facuta marti de ministrii lor de afaceri europene - de "a incepe negocierile de aderare" cu Muntenegrul.

Aceste negocieri ar urma sa fie deschise pe parcursul dupa-amiezei la Bruxelles intr-o conferinta guvernamentala prezidata de Danemarca, care continua sa detina presedintia semestriala a UE pana sambata. Muntenegru, care a obtinut in decembrie 2010 statutul oficial de "tara candidata" la Uniunea Europeana, se va alatura astfel Turciei si Islandei, celelalte doua tari care isi negociaza actualmente aderarea la UE.

Marti, ministrii afacerilor europene au subliniat insa "importanta speciala" pe care UE o acorda statului de drept si drepturilor fundamentale si a facut apel la Muntenegru "sa se ocupe de problemele identificate de Comisia Europeana in cel mai recent raport al sau". Este vorba "in special de independenta sistemului juridic, de lupta impotriva coruptiei si crimei organizate", au subliniat ministrii.

#negocieri aderare Muntenegru UE, #aderare Muntenegru UE , #UE