Mutare surprinzatoare: Varoufakis se alatura miscarii anti-Brexit

Luni, 16 Mai 2016, ora 15:39
5283 citiri
Mutare surprinzatoare: Varoufakis se alatura miscarii anti-Brexit
Foto: Flickr/Marc Lozano

Mai multi politicieni de stanga din Marea Britanie si din UE si-au unit vocile pentru a indemna electoratul britanic sa se opuna iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Cea mai uluitoare prezenta in grupul militantilor anti-Brexit se arata a fi cea a lui Yanis Varoufakis, fostul ministru elen de Finante din guvernul Syriza I, un om care aproape a fortat iesirea Greciei din zona euro, remarca Newsweek.

De aceasta data, Varoufakis se arata un sustinator al proiectului european, alaturi de doua figuri politice din Marea Britanie, Caroline Lucas si John McDowell, chiar daca proiectul lor se numeste "O Alta Europa Este Posibila".

In ultimii ani, gruparile de stanga extrema s-au aratat dezamagite de evolutia proiectului UE, in special partidele din tarile care au picat prada supraindatorarii, asa cum a fost cazul Greciei.

Varoufakis pare totusi sa nu ia in calcul o dizolvare a Uniunii ca o solutie la problema politica a blocului continental, afirmand in cadrul unui speech in Londra, in urma cu o luna, ca o iesire a Marii Britanii "va duce lucrurile din rau in mai rau".

Intr-un interviu acordat ziarului The Guardian, Caroline Lucas, reprezentanta Verzilor din UK, a explicat: "Este o politica progresista. Am lasat deoparte toate neintelegerile dintre noi pentru a arata de ce este bine ca Marea Britanie sa ramana in UE.

Vom scoate in evidenta beneficiile pe care apartenenta la UE le are pentru mediul de afaceri si piata muncii. Voi milita si pentru dreptul nostru de a circula liber pe continent, amintind, de asemenea, si de contributia pe care celelalte state europene o au asupra Regatului Unit".

Referendumul care va decide soarta Marii Britanii urmeaza sa se desfasoare pe 23 iunie, pana in acest moment cele doua tabere implicate in campanie avand un scor egal in sondajele de opinie desfasurate in randul insularilor.

#Yanis Varoufakis, #brexit, #referendum Marea Britanie UE , #UE