Nemtii negociaza dur: Nu avem nevoie de tratatul cu SUA, daca nu renunta la ideea cumparati tot ce este american

Luni, 25 Aprilie 2016, ora 16:50
6910 citiri
Nemtii negociaza dur: Nu avem nevoie de tratatul cu SUA, daca nu renunta la ideea cumparati tot ce este american
Foto: Stop TTIP.org

Parteneriatul Tranastlantic de Comert si Investitii (TTIP) ar putea fi respins de reprezentantii celei mai mari economii a Europei, in cazul in care americanii vor refuza sa faca concesii in privinta clauzelor comerciale stipulate in acord.

Vestea a fost data de ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, nemultumit de modul in care Washingtonul incearca sa obtina maximul de avantaje din tratatul SUA-UE, anunta Hurriyet Daily News. Anuntul oficialului german a precedat vizita pe care presedintele Obama o efectueaza in Germania.

"Americanii vor sa tina cu dintii de ideea lor 'cumparati tot ce este american'. Nu putem accepta asta. Nu vor nici sa deschida licitatiile publice pentru companiile europene. Pentru mine, aceasta este o idee care contravine spiritului comertului liber", a explicat ministrul Sigmar Gabriel, care ocupa si pozitia de vicecancelar al Germaniei.

Acordul TTIP a starnit o multime de reactii critice in Europa, in parte din cauza secretomaniei care invaluie procesul de negociere intre cele doua mari piete, ca si din pricina erodarii unor standarde legale acceptate la nivel comunitar.

"Daca americanii pastreaza aceeasi pozitie ferma, nu avem nevoie de acest tratat de liber schimb si TTIP va esua", a anuntat ministrul german al Economiei, citat de ziarul local Handelsblatt.

La sfarsitul saptamanii trecut, zeci de mii de persoane au demonstrat pe strazile oraselor din Germania impotriva semnarii tratatului, considerand ca piata muncii si standardele ecologice din interiorul UE ar putea fi periclitate de incheierea acordului.

Presedintele american Barrack Obama a tinut sa raspunda criticilor aratand ca "in trecut, unele acorduri de liber schimb au favorizat corporatiile si nu neaparat muncitorii din tarile semnatare".

#acord TTIP, #relatii comerciale SUA UE, #negocieri TTIP , #UE