Noile state UE vor inregistra din nou cresteri in 2010

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 14:52
1397 citiri
Noile state UE vor inregistra din nou cresteri in 2010

Un raport al Bancii Mondiale releva existenta unei cresteri usoare a economiilor nou-aderate la Uniune, insa piata financiara si cea a muncii inregistraza, deocamdata, performante negative, a comunicat, vineri, institutia, precizeaza NewsIn.

Astfel, conform "Raportului economic periodic UE10", al Bancii Mondiale, stabilitatea sectorului financiar este esentiala pentru asigurarea reluarii procesului de crestere economica.

Pentru prima oara, de la debutul crizei financiare mondiale, cele mai noi state membre ale Uniunii Europene - UE10 - si-au reluat procesul de crestere economica pozitiva, dar valoarea cresterii este inca scazuta.

In conformitate cu noul "Raport economic periodic UE10" (EU10 Regular Economic Report) al Bancii Mondiale, care a fost dat publicitatii vineri la Bruxelles, cresterea anuala in zona noilor state membre UE (UE10) a avansat de la -2,1% in trimestrul final al anului 2009 la 0,8% in primul trimestru al anului curent, in comparatie cu cresterea de la -1,9% la 0,6% in aceeasi perioada, in statele UE15.

"Cresterea inregistrata in zona statelor UE10 este inegala, reflectand diverse niveluri ale dependentei fata de cererea externa, ale dezechilibrelor initiale, precum si diversi factori specifici fiecarei tari", se precizeaza in raport.

In primul trimestru al anului 2010, cel mai mare nivel al cresterii anuale s-a inregistrat in Slovacia - cu ajutorul revenirii din sectorul auto - precum si in Polonia, singura tara membra UE care a inregistrat o crestere pozitiva in anul 2009.

Activitatea economica a inregistrat din nou o crestere si in Ungaria si Cehia, continuand totusi sa se contracte, desi la niveluri mai moderate, in tari ca Letonia, Bulgaria, Lituania, Romania si Estonia.

Pe piata muncii, beneficiile aferente cresterii inca nu s-au facut simtite. Rata somajului in tarile UE10 a crescut de la o medie de 6,5% in iunie 2008 la aproximativ 10% in luna mai 2010, numarul somerilor crescand de la 3 milioane la 4,7 milioane de persoane.

#banca, #financiara, #mondiala, #piata , #UE