Nu primim refugiati? Vin amenzile! Romania ar avea de platit peste 1,5 miliarde de euro

Marti, 03 Mai 2016, ora 16:22
6952 citiri
Nu primim refugiati? Vin amenzile! Romania ar avea de platit peste 1,5 miliarde de euro
Foto: Ziare.com

Statele membre UE care refuza sa respecte cotele de refugiati impuse de Bruxelles, fara motive bine intemeiate, ar putea avea de platit amenzi de cate 250.000 de euro pentru fiecare azilant pe care refuza sa-l primeasca.

Controversata pedeapsa pe care reprezentantii Comisiei Europene se pregatesc sa o aplice a fost dezvaluita de publicatia Financial Times si vine dupa ce planul de relocare a refugiatilor din Grecia si Italia (acordul Dublin - n.red.), adoptat in urma unor sedinte furtunoase desfasurate in vara anului trecut, a intrat in impas, informeaza IB Times.

Surse din interiorul organului executiv al UE au dezvaluit reporterilor ca, in sedinta de la inceputul acestei saptamani, s-a discutat chestiunea pedepsei care ar trebui aplicata statelor care refuza sa preia cota parte de refugiati, amenda fiind stabilita initial la 250.000 euro per cap de refugiat.

Cu toate acestea, oficialii europeni recunosc ca amenda poate fi negociata in functie de fiecare caz in parte. "Nivelul contributiei se poate schimba, dar ideea este sa o faca sa para ca o pedeapsa", a dezvaluit una dintre surse, in vreme ce un alt oficial CE a mentionat ca amenda se poate ridica la "sute de mii de euro".

Buni de plata

Intentia oficialilor europeni de a responsabiliza unele guverne nationale cu privire la criza refugiatilor, care ameninta sa destrame intreg proiectul european, ar putea afecta politica liderilor din Ungaria si Polonia, doua tari care se opun distribuirii refugiatilor in mod echitabil in intreaga Uniune.

Reprezentantii celor doua state ar putea solicita aplicarea altor compensatii alternative la aceste masuri, fiind de asteptat sa nu voteze pentru impunerea unor amenzi care ar ameninta serios bugetele nationale.

Numai in cazul Poloniei, tara care refuza sa preia cota de 6.500 de refugiati stabilita de CE, amenzile ar putea depasi cu usurinta suma de 1,6 miliarde de euro.

Romaniei i-a fost calculata o cota de 6.351 de refugiati, iar refuzul i-ar putea aduce o nota de plata apropiata de cea a Poloniei, de 1,58 miliarde de euro.

Schema alcatuita de oficialii europeni prevede relocarea a 160.000 de refugiati ajunsi in Grecia si Italia in ultimii 2 ani.

Intre timp insa, Organizatia Internationala pentru Migratie a raportat ca alti 100.000 de refugiati din Orientul Mijlociu au reusit sa patrunda pe teritoriul elen numai in primele 2 luni ale acestui an.

Din planul CE de a reloca refugiatii din cele doua tari doar 1% a fost pus in practica, in parte din cauza prevederilor acordului Dublin care, pana la noua forma revizuita, acorda statelor nordice dreptul de a intoarce refugiatii la primul punct de intrare pe teritoriul unei tari democratice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiati UE, #cota refugiati Romania, #amenzi refugiati, #relocare refugiati Grecia Italia , #UE