Oficial european: Mai mult de jumatate dintre migranti nu sunt de fapt refugiati!

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 17:40
6485 citiri
Oficial european: Mai mult de jumatate dintre migranti nu sunt de fapt refugiati!
Foto: Flickr/Freedom House

Majoritatea migrantilor care bat la portile Europei venind din Orientul Mijlociu si Africa s-au dovedit a fi migranti economici si nu refugiati de razboi, sustine vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

"Mai mult de jumatate din cei care vin acum in Europa, circa 60%, provin din tari unde nu au niciun motiv sa ceara statut de refugiat (nu vin din zone de razboi - n.red.) ", a explicat comisarul de origine olandeza, citat de Irish Times, dand asigurari ca informatiile sale sunt de ultima ora.

Buni de returnat

Vicepresedintele CE a facut aceste declaratii in cadrul unui interviu acordat televiziunii nationale olandeze. Potrivit oficialului european, cifrele reies dintr-un raport intocmit de agentia europeana de paza a frontierelor, Frontex, care inca nu a fost dat publicitatii.

Printre cei care incearca sa treaca drept refugiati se remarca indeosebi marocanii si tunisienii, care forteaza granitele Turciei si ale Uniunii din motive strict economice, a mai precizat Timmermans.

Daca cifrele prezentate de vicepresedintele CE se dovedesc corecte, acestea ar putea pune intr-o noua lumina dezbaterea politica privind criza migrantilor din Europa.

Din punctul de vedere al lui Timmermans, singura optiune de moment ramane repatrierea rapida a celor care nu se califica pentru a obtine azil in statele membre ale Uniunii.

In acest moment, presiunea exercitata de valul migrationist care a izbit Europa este atat de mare incat sase state membre ale spatiului Schengen, inclusiv Austria si Germania, au reinstaurat controlul la frontiere, iar celelalte tari au optat pentru solicitarea adoptarii acestei masuri pentru o perioada de doi ani.

Pentru Timmermans insa, varianta inchiderii granitelor in interiorul UE ramane o solutie periculoasa, care expune tarile membre unui "risc enorm".

"Nu exista vreo dovada ca reluarea controalelor la granita va fi de ajutor in reducerea fluxului de refugiati. In realitate s-ar putea sa provoace doar pagube economice substantiale", a avertizat vicepresedintele CE.

Olanda trece sub paza armata

Tara de origine a lui Timmermans a adoptat deja masuri drastice pentru a asigura protectia cetatenilor sai in fata unor eventuali atentatori teroristi strecurati in randul migrantilor si pentru a evita incidente de genul atacurilor sexuale petrecute in alte orase europene.

Ofiteri de politie dotati cu arme semiautomate vor avea misiunea de a patrula in jurul obiectivelor importante din orase, asa cum sunt garile, aeroporturile, obiectivele turistice si mall-urile.

Este pentru prima data in istoria politiei din Olanda cand o astfel de masura este adoptata. "Oamenii ar putea fi socati de aparitia acestor agenti, dar scopul este sa facem tara sigura pentru toata lumea. Traim alte vremuri", a explicat un purtator de cuvant al Politiei olandeze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#refugiati UE, #Migranti Europa, #repatriere migranti economici, #raport Frontex , #UE