Olanda, nemultumita de ritmul lent al aderarii Romaniei la UE in 2004

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 23:53
1184 citiri
Olanda, nemultumita de ritmul lent al aderarii Romaniei la UE in 2004

Ministrul olandez de Externe era nemultumit in 2004 de ritmul lent al procesului de aderare a Romaniei si Croatiei la Uniunea Europeana, potrivit unei telegrame diplomatice a ambasadei americane de la Haga, dezvaluita de site-ul WikiLeaks, informeaza de Wikileaks. 

Telegrama confidentiala, datata 3 decembrie 2004, evoca o discutie intre ambasadorul american in Olanda Clifford Sobel si ministrul olandez de Externe de la acea vreme, Bernard Bot.

In cursul discutiei de la 2 decembrie, Bot a prezentat prioritatile sale pentru ultimele saptamani ale presedintiei olandeze a Uniunii Europene.

El a criticat Comisia pentru lipsa de progrese in discutiile de aderare a Romaniei si Croatiei.

Ministrul si-a exprimat frustrarea pentru ritmul lent al procesului de aderare a celor doua tari, apreciind ca Romania nu este nici macar aproape de integrarea in UE, in mare parte din cauza lipsei progreselor in domeniul concurentei.

Bot a mai spus ca nu vrea ca presedintia olandeza a UE sa fie tinuta minte in primul rand pentru respingerea mai multor candidati si ca discuta intensiv cu CE pentru a gasi o modalitate de a merge inainte.

O alta telegrama a ambasadei americane la Haga, datata 13 noiembrie 2003, evoca o cina a ambasadorului SUA cu premierul olandez Jan Peter Balkenende, de la 10 noiembrie.

Balkenende a vorbit atunci despre politica externa a tarii sale si despre pregatirile pentru presedintia UE, pe care Olanda urma sa o asigure in al doilea semestru al anului 2004. El a mentionat printre prioritatile sale extinderea UE la Bulgaria, Romania si Turcia. 

#ue, #olanda, #wikileaks, #aderare , #UE