Olli Rehn: Estimam crestere economica puternica in Romania

Vineri, 11 Mai 2012, ora 12:14
1354 citiri
Olli Rehn: Estimam crestere economica puternica in Romania

Vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a declarat in cadrul unei conferinte la Bruxelles, ca economia Romaniei ar trebui sa inregistreze o crestere puternica in cursul acestui an.

"Pentru Romania, estimam o crestere puternica ajutata de cresterea cererii interne la finalul anului 2012", declara Rehn, care estimeaza ca in Ungaria va si in Ungaria economia ar trebui sa isi revina usor in acest an.

Irlanda, tara care a trecut prin cativa ani grei va inregistra, de altfel, cresteri economice pozitive. Pe de alta parte, Grecia are probleme importante de rezolvat, urmand sa formeze un guvern de coalitie care sa poata sa readuca economia statului elen intr-o zona sustenabila.

Rehn a declarat si ca economiile europene au incetinit fata de cresterea exceptionala inregistrata la finalul lui 2011. Comertul a cunoscut o accelerare la inceputul lui 2012, in timp ce sectorul manufacturie a inceput sa creasca recent. Totusi, la nivel global, comisarul european se asteapta la o crestere a economiei de 4,5% in 2012 si 4,3% anul urmator.

Despre economia europeana, Olli Rehn declara ca se asteapta la o usoara recesiune, insa increderea in economie trebuie sa intoarca. "Aceste proiectii se bazeaza pe estimari legate de revenirea increderii si pe implementarea masurilor de politica monetara in intreaga uniune monetara.

Conform asteptarilor comisarului, Franta si Germania vor cunoaste o crestere a activitatii eocnomice, in timp ce in Italia, economia va ramane slaba. Spania va ramane insa in recesiune pana la finalul anului, cresterea economica urmand sa revina la inceputul anului urmator.

El a vorbit si de nevoia de reechilibrare a economiilor in statele europene, in vederea prevenirii unor cresteri artificiale, asa cum s-a intamplat in ultimii 10 ani. "Cresterea pe care am vazut-o in 2007-2008 nu este sustenabila", a spus Rehn.

Business24 va prezinta principalele declaratii ale oficialului european:

- Economiile europene au incetinit fata de cresterea exceptionala de la finalul anului trecut. Comertul s-a accelerat la inceputul acestui an, iar sectorul manufacturier a inceput sa creasca recent. Economia SUA reflecta o crestere a consumului si conditii ceva mai favorabile pe piata muncii. Economiile emergente, ne asteptam sa ramana robuste, in special in China.

- Ne asteptam ca economia globala sa creasca cu 4,5% in acest an si cu 4,3% anul viitor.

- Cresterea creditelor in sectorul non-financiar se reflecta in economia reala si ramane lenta. Nevoia bancilor de a-si recupera fondurile va afecta cresterea creditelor. Si cresterea creditelor din partea persoanelor private romane este destul de mica. Exista o reducere a creditelor acordate, dar si o reducere a cresterii de credite.

- In zona euro, acordarea de credite de catre banci a incetinit semnificativ in primul trimestru din 2012, insa exista o imbunatatire in ceea ce priveste accesul bancilor la finantare.

- Ne asteptam ca economia europeana sa fie intr-o usoara recesiune, insa increderea in economie ar trebui sa inceapa in cea de-a doua jumatate si sa continue in 2012. Aceste proiectii se bazeaza pe estimari legate de revenirea increderii si pe implementarea masurilor de politica monetara in intreaga uniune monetara.

- Activitatea economica in Franta si Germania ar trebui sa creasca. In Italia, economia va ramane slaba, in Olanda cererea interna a scazut la finalul anului trecut, insa ne asteptam sa revina la finalul acestui an. Spania va ramane in recesiune pana la finalul acestui an, iar cresterea va reveni in primul trimestru din 2013. In Marea Britanie, cresterea PIB-ului ar trebui sa fie tot mai puternica in viitorul apropiat. Polonia ar trebui sa inregistreze cea mai mare crestere economica din UE si sa isi pastreze peformantele si anul viitor.

- Pentru Romania, estimam o crestere puternica ajutata de cresterea cererii interne la finalul anului 2012. In Ungaria, exista si o crestere negativa usoara in acest an, desi economia ar trebui sa isi revina usor. Irlanda se afla in zona cresterii economice pozitive. Grecia are probleme importante de rezolvat, trebuie sa formeze un guvern de coalitie, pentru a-si aduce economia intr-o zona sustenabila.

- Exista nevoia de a reechilibra economiile in statele europene, astfel incat sa prevenim cresterile artificiale cu care ne-am confruntat in ultimii 10 ani. Cresterea pe care am vazut-o in 2007-2008, nu este sustenabila.

- Somajul este in crestere, iar procesul de restructurare si reorganizare a afectat aceste piete. Ne asteptam ca rata somajului sa scada usor in zona euro si in restul uniunii in anul in curs, iar anul viitor scaderea ratei somajului se va accentua.

- Im mediul bugetar situatia s-a imbunatait, datorita masurilor de consolidare. Ne asteptam ca deficitul sa scada usor. Deficitul a scazut de la 6% in zona euro, in 2009-2010, la 4,5% in 2011 si chiar mai mici in acest an. Aceasta tendinata va continua si anul viitor.

- Este nevoie de reforme structurale care sa continue in statele membre, iar pe data de 30 mai vom prezenta estimarea noastra generala a economiilor si vom face recomandari specifice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratii Olli Rehn, #crestere economica Olli Rehn , #UE