Olli Rehn: Masurile adoptate de BCE vor duce la sporirea increderii investitorilor

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 13:36
983 citiri
Olli Rehn: Masurile adoptate de BCE vor duce la sporirea increderii investitorilor
Olli Rehn, vicepresedinte Comisia Europeana

Increderea investitorilor in statele europene ar trebui sa creasca dupa ce Banca Centrala Europeana a anuntat, joi, planul pentru sustinerea tarilor din zona euro care au probleme de finantare a deficitelor, a declarat Olli Rehn, vicepresedinte al Comisiei Europene.

"Guvernele statelor vulnerabile din zona euro trebuie sa continue masurile ferme favorabile unor finante publice solide, cresterii durabile si crearii de noi locuri de munca. Continuarea acestor politici va ramane responsabilitatea guvernelor vizate. Comisia Europeana ramane pregatita sa isi joace rolul care ii revine in supravegherea consolidata a unei conditionalitati stricte si eficiente", a mentionat responsanilul pentru afaceri economice, monetare si euro, intr-o declaratie de presa.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat, joi, un nou program care permite BCE achizitia de titluri de stat ale statelor care au costuri de finantare ridicate. Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Tranzactii Monetare Directe" (Outright Monetary Transactions - OMT), care va inlocui precedentul program, desfasurat pana in primavara acestui an, si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta de 1-3 ani.

Statele ce doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii in urma unor acorduri cu fondurile de salvare euroene, si vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat seful BCE, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce la tiparirea suplimentara de bani pentru cele 17 state ale zonei euro. Mario Draghi a dat asigurari ca BCE va ajuta numai statele ca accepta si implementeaza conditiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achizitiona de asemenea obligatiuni.

Noua interventie a BCE pe piata obligatiunilor din zona euro este cruciala pentru ca guvernele sa dispuna de mai mult timp pentru luarea unor masuri eficiente in rezolvarea crizei datoriilor.

In ultimele luni, BCE s-a confruntat cu presiuni crescute pentru a-si majora achizitiile de obligatiuni si a se transforma intr-un creditor de ultima instanta pentru tarile din zona euro puse intr-o situatie dificila de pietele financiare.

#incredere investitori state europene, #program achizitie obligatiuni BCE, #plan BCE anticriza , #UE