Olli Rehn sustine o uniune monetara si politica deplina

Marti, 12 Iunie 2012, ora 17:52
1209 citiri
Olli Rehn sustine o uniune monetara si politica deplina

Vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice si monetare si euro, s-a pronuntat luni seara pentru ideea sustinuta de presedintele BCE, Mario Draghi, de adoptare a unor masuri destinate unei uniuni economice si politice depline.

Intr-o reuniune a Comisiei pentru afaceri economice si monetare a PE (ECON), desfasurata la Strasbourg, Rehn a apreciat ca ar trebui luata in considerare posibilitatea utilizarii fondului de salvare (Instrumentul European pentru Stabilitate Financiara, FESF) pentru recapitalizarea directa a bancilor.

Eurodeputata Pervenche Beres (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor) a spus ca este nevoie ca recomandarile executivului UE sa reflecte mai bine contextul politic daca se doreste ca actiunile Comisiei Europene sa fie vazute ca fiind democratice si responsabile. "Recomandarile dumneavoastra pentru Franta implica o interpretare negativa a unui lucru pentru care poporul francez tocmai a votat. Aceasta este o problema a partii democratice", a explicat Beres.

In opinia lui Jurgen Klute (Stanga Unita Europeana), Comisia Europeana a ratat o sansa atunci cand a acceptat cresterea cheltuielilor militare ale Greciei. "Cum puteti permite Greciei sa isi majoreze bugetul apararii cand ea deja cheltuieste 4% din PIB in acest sector?", a intrebat Klute.

Eurodeputatul belgian Dirk Jan Eppink (Conservatorii si Reformistii Europeni) a pus sub semnul intrebarii eficienta recomandarilor facute de Comisia Europeana pentru fiecare stat membru, sustinand ca tarile UE nu tin cont de aceste recomandari.

Pe de alta parte, raspunzand unei intrebari a eurodeputatului ecologist Philippe Lamberts, Olli Rehn a apreciat ''nerealista'' in prezent ideea crearii unei uniuni fiscale la nivel european.

#Comisia Europeana uniune monetara, #uniune monetara UE, #Olli Rehn uniune monetara , #UE