Olli Rehn: Zona euro trebuie consolidata inainte de extindere

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 15:50
1375 citiri
Olli Rehn: Zona euro trebuie consolidata inainte de extindere

Liderii zonei euro trebuie sa fie prudenti, iar zona euro trebuie consolidata inainte de a se extinde din nou, pentru a evita, in viitor, alte crize economice, a declarat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

"Capacitatea zonei euro de a actiona trebuie sa fie mult mai buna inainte de a putea incepe sa se extinda semnificativ", a declarat Rehn intr-un interviu acordat postului finlandez de televiziune MTV3, preluat de Reuters.

Zona euro se confrunta de doi ani cu criza datoriilor de stat declansata la inceputul anului 2010 in Grecia, care a impins statul elen, Portugalia si Irlanda la acorduri de asistenta externa cu FMI si Comisia Europeana.

"Nu dau nume si nu critic pe nimeni, insa faptul ca Grecia s-a putut alatura zonei euro in 2011 a fost, in retrospectiva, poate chiar si atunci, o mare greseala", a spus Rehn.

El a adaugat ca Letonia, Lituania si Polonia sunt probabil urmatoarele state care se vor alatura zonei euro, care are in prezent 17 membri.

Zona euro s-a format in 1999, cu adoptarea monedei unice in 11 state UE. Grecia a intrat in zona euro in anul 2001, urmata de Sovenia in 2007, Malta si Cipru in 2008, Slovacia in 2009, respectiv Estonia in 2011.

#interviu Olli Rehn, #Olli Rehn zona euro, #consolidare zona euro , #UE