ONU trage UE de urechi in criza refugiatilor. Numarul lor a depasit orice record

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 16:00
2530 citiri
ONU trage UE de urechi in criza refugiatilor. Numarul lor a depasit orice record
Foto: Pixabay

Cel mai recent raport al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati arata peste 137.000 de imigranti ilegali au intrat anul acesta in interiorul UE. Cifra este cu 83% mai mare fata de cea inregistrata in primul semestru al anului trecut, iar criza refugiatilor din Europa continua sa se amplifice.

"In vreme ce Europa dezbate asupra modului in care va rezolva criza imigrantilor, noi trebuie sa spunem raspicat: majoritatea persoanelor care ajung in UE pe mare sunt refugiati cautand protectie in fata razboiului si a persecutiilor", a declarat Antonio Guterres, Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati intr-un comunicat de presa.

Indreptatiti la ajutor

O treime din persoanele ajunse pe uscat sau pe mare in Europa sunt din Siria, in cazul lor statutul de refugiat de razboi aplicandu-se in mod universal. Alte grupuri majore de populatie provin din Eritrea si Afganistan, de asemenea acestia beneficiind de protectia data de statutul de refugiat.

Reactia lui Guterres la indecizia care domneste in Europa este de inteles prin prisma cifrelor alarmante care vin de la autoritatile din Grecia, Italia, Malta si Spania, tari care se confrunta cu adevarate invazii de imigranti din afara Europei.

Cele 4 tari au raportat o crestere de la 75.000 de imigranti sositi in primele 6 luni ale anului trecut, la 137.000 de persoane ajunse pe teritoriul lor in primul semestru al anului acesta.

In Grecia, cel putin, situatia pare sa se inrautateasca, numarul refugiatilor din Siria care au intrat in tara, via Turcia sau Liban, fiind mai mare decat al celor care au preferat sa se indrepte spre Italia.

Autoritatile locale au raportat o cifra de 40.000 de refugiati de razboi sirieni intrati in tara anul acesta. Din nefericire, centrele de adapostire a acestora sunt limitate, doar 2000, conditiile de primire fiind considerate improprii.

"Europa are o responsabilitate clara in a-i apara pe cei care cauta adapost in fata razboiului si persecutiei. A nega aceasta indatorire inseamna a nega intreg sistemul umanitar pe care Uniunea Europeana s-a luptat sa-l construiasca.

Tarile europene trebuie sa asigure partea lor de contributie in rezolvarea crizei refugiatilor de pe teritoriul lor si din afara", a mai spus inaltul oficial.

Balcanii, zona de tranzit

Conditiile precare de adapostire a miilor de refugiati ajunsi in Grecia ii fac pe multi dintre acestia sa se indrepte spre alte zone ale continentului.

Numarul celor care traverseaza zilnic teritoriul fostelor republici iugoslave pentru a ajunge la granita cu Ungaria a crescut de la 200 de persoane, in 2014, la aproximativ 1000/zi in cursul utimelor luni.

Multi dintre ei cad victime retelelor de contrabanda cu persoane sau hotilor, iar comisarii ONU au raportat o crestere a controalelor facute la granita.

Mai putini morti pe mare

Din fericire, numarul imigrantilor care ajung sa isi gaseasca sfarsitul in incercarea de a traversa Mediterana este in scadere. Intre ianuarie si martie, numarul celor disparuti in apele marii s-a ridicat la 479.

Situatia a devenit drastica in aprilie, cand s-a inregistrat un numar de 1308 persoane decedate sau disparute. In mai si iunie, dramele s-au redus semnificativ, cu doar 68, respectiv 12 decese inregistrate.

Cu toate acestea, comisarii ONU se asteapta ca numarul imigrantilor care se vor aventura in traversarea Mediteranei sa creasca in lunile de vara.

"Declinul inregistrat de aceste cazuri este imbucurator.

Cu toate acestea, trebuie sa stam vigilenti. Pentru miile de refugiati care se avanta in Mediterana saptamanal, riscurile raman reale", a transmis Antonio Guterres.

Uniune dezbinata

Incercarea liderilor UE de a gasi o metoda prin care fiecare stat sa contribuie la adapostirea persoanelor care obtin statut de refugiat s-a lovit de opozitia ferma a Marii Britanii si de amenintarile venite de la Budapesta.

In cele din urma, reprezentantii tarilor membre au decis ca povara resimtita de Grecia si Italia in criza refugiatilor sa fie impartita intre statele membre pe baza de voluntariat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiati UE, #numar refugiati UE, #cota refugiati UE , #UE