Paradox: Zona euro se clatina, moneda unica ramane puternica!

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:00
4529 citiri
Paradox: Zona euro se clatina, moneda unica ramane puternica!

Cu toate ca unii considera ca moartea zonei euro este iminenta, moneda unica ramane relativ puternica.

In ultimele trei luni, scenariile privind evolutia euro au fost apocaliptice. In ciuda actiunilor de saptamana trecuta coordonate de bancile centrale pentru a elibera capitalul transatlantic, unii analisti prevad un rezultat catastrofal.

Agentiile de rating nu ajuta deloc situatia din regiune. Standard&Poor's a anuntat ca 15 state din zona euro risca o retrogradare a rating-ului de tara, potrivit Fortune.

Aspectul cel mai important al acestei crize este legat de faptul ca euro a reusit sa ramana pe un palier "decent" fata de dolarul american si lira sterlina in ciuda turbulentelor din regiune.

Cu toate ca la jumatatea lunii noiembrie analistii de la Credit Suisse anuntau o "moarte lenta" a monedei unice, euro se in prezent tranzactioneaza la 1,34 dolari, nu departe de cursul valutar de la inceputul anului.

Intre timp, interventiile Elvetiei si Japoniei de a preveni o eventuala crestere a francului elvetian si a yenului japonez au scos aceste valute din jocul tranzactiilor.

O alta teorie este legata de faptul ca investitorii isi scot investitiile din zona euro si se indreapta spre tari sanatoase din punct de vedere fiscal. Saptamana trecuta, randamentele pe un an ale obligatiunilor germane au devenit negative pentru prima data de la inregistrare, pe fondul temerilor resimtite de investitori.

China poate juca un rol important in capacitatea de rezistenta a monedei euro. Ingrijorate in privinta detinerilor sale disproportionale in dolari, autoritatile de la Beijing au incercat intr-un timp sa-si diversifice activele. Potrivit expertilor, in 2011, China a incercat sa-si transfere rezervele valutare din dolari in euro.

Un alt factor care ar putea tine in viata moneda unica este legat de increderea "oarba" pe care unii politicieni "cheie" o au fata de euro.

Cu toate ca in ultima luna s-a observat o criza a increderii in zona euro, toate privirile sunt atintite asupra summit-ului UE de vineri, despre care analistii spun ca ar putea fi ultima ocazie de a salva euro.

Ce urmeaza pentru moneda euro?

Nimeni nu doreste sa se avante in pronosticuri in mijlocul unei furtuni, insa multi sunt de parere ca problemele structurale si politice ale zonei euro sunt prea mari pentru a fi rezolvate, de aceea moneda euro se va dizolva in urmatoarele saptamani.

De cealalta parte, exista analisti care considera ca dupa cativa ani de recesiune, Italia, Spania si Grecia vor parasi zona euro si vor ramane doar tarile cu adevarat puternice.

Exista insa si experti mai optimisti, care spun ca BCE isi va intensifica puterile si va cumpara in cele din urma creditele neperformante din Spania si Italia, masura care va permite politicienilor sa-si negocieze tratatele. In opinia acestor analisti, se va crea o Uniunea fiscala, cu Germania la carma ei.

Pe de o parte, o Uniune fiscala mai stricta pare a fi o perspectiva inspaimantatoare pentru statele mai mici din regiune, care se tem de o erodare a suveranitatii. Pe de alta parte, aceasta masura pare a fi singura solutie de salvare a zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit ue vineri, #criza zona euro, #curs valutar euro dolar, #evolutie euro criza, #uniune fiscala europa , #UE