Parlamentar german: Apartenenta la UE si NATO protejeaza Romania de agresiunea rusa

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 12:20
1196 citiri
Parlamentar german: Apartenenta la UE si NATO protejeaza Romania de agresiunea rusa
mubasher.aljazeera.net

Parlamentarul crestin-democrat Gunter Krichbaum, seful Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german, considera ca Ungaria, Romania si Bulgaria nu risca o "putinizare", dar vede unele motive de ingrijorare in ceea ce priveste evolutia situatiei politice interne din aceste tari.

Criticii avertizeaza asupra unei "putinizari" a Ungariei, Romaniei si Bulgariei si a unei orientari a acestora catre est. Gunter Krichbaum considera insa ca inainte de a face aceasta remarca trebuie definit termenul de "putinizare", transmite Mediafax.

Daca prin "putinizare" se intelege cresterea influentei Rusiei asupra deciziilor de politica interna si externa a unor tari membre UE, el sustine ca nu vede o astfel de evolutie. "Dimpotriva, devreme ce toate cele 28 de state membre au sporit sanctiunile impotriva Rusiei. In Romania, de exemplu, rezervele fata de Moscova si fanteziile pansovietice sunt considerabile. Prin conflictul inghetat din Transnistria, Romania are un conflict cauzat de Rusia chiar la usa ei", a declarat parlamentarul german intr-un interviu publicat de Deutsche Welle in pagina electronica.

Prin anexarea Crimeei, situatia din regiune s-a schimbat per ansamblu, iar presedintele rus Vladimir Putin nu poate spera la sustinere sau simpatie aici, considera el. "Mai mult, tarile din centrul si estul Europei pot vedea clar ca apartenenta la UE si NATO le protejeaza de agresiunea lui Putin. Daca Ucraina ar fi fost membra UE sau NATO, Rusia probabil ca nu ar fi riscat sa anexeze Crimeea ilegal", sustine Krichbaum.

#cresterea influentei Rusiei, #tari membre ue , #UE