Parlamentul European respinge un comprimis legat de brevetul european unic

Marti, 03 Iulie 2012, ora 09:45
1729 citiri
Parlamentul European respinge un comprimis legat de brevetul european unic

Parlamentul European a refuzat luni sa ia in discutie compromisul dintre Franta, Germania si Marea Britanie cu privire la crearea unui brevet european unic, transmite AFP.

La putin timp dupa deschiderea sesiunii parlamentare, eurodeputatii au decis in unanimitate sa amane votul prevazut pentru miercuri, in semn de protest fata de concesiile care, in opinia lor, au fost facute Marii Britanii.

Dupa decenii de blocaj, Uniunea Europeana ajunsese vineri la un acord asupra crearii unui brevet european unic care ar fi permis reducerea semnificativa a costurilor inovatiilor. Dar eurodeputatii s-au declarat nemultumiti ca liderii europeni au suprimat trei paragrafe din textul initial, printre care si paragrafele sase si opt referitoare la drepturile titularului unui brevet unic de a impiedica tertii sa-l foloseasca fara consimtamantul sau.

Raportorul pentru aceasta initiativa legislativa, eurodeputatul social-democrat german Bernhard Rapkay, considera ca decizia liderilor europeni este "o procedura fara precedent", in conditiile in care textul a fost deja convenit cu Parlamentul, ceea ce ar fi permis adoptarea acestuia la prima lectura.

Divergentele dintre statele UE tineau in special de alegerea localitatii gazda a unei jurisdictii unificate, care sa fie competenta in solutionarea litigiilor la scara europeana. In urma compromisului dintre cele trei state, s-a stabilit ca sediul jurisdictiei centrale si biroul presedintelui acesteia sa fie la Paris, in timp ce administratia va fi la Munchen. De asemenea, cazurile in care acest organism va trebui sa se pronunte vor fi repartizate intre trei orase, in functie de domeniu.

Astfel, textilele si electricitatea vor fi solutionate la Paris, ingineria si mecanica la Munchen, iar la Londra vom regasi sectoare importante precum metalurgia, stiintele vietii, chimia sau farmacia.

"Compararea compromisului gasit cu un bazar oriental ar fi o insulta la adresa comerciantilor dintr-un bazar, atat de complicat este el", a caracterizat eurodeputatul Bernhard Rapkay acordul dintre cele trei state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brevet european unic, #Parlamentul European brevet european, #compromis brevet european unic , #UE